Elektrische tractoren zijn tot dusver een zeldzaamheid in de landbouw. Maar daar moet snel verandering in komen als het aan Soletrac ligt. De waagt zich vol vertrouwen in dit vrij conservatieve segment met een tractor met een vermogen van 52kW en een verwisselbare accu die tot acht uur mee kan gaan.

Lange tijd kon men de e70N alleen voorbestellen. Maar de Californische start-up kan de e70N nu ook leveren. Tot nu toe hebben drie plaatselijke boerderijen en wijngaarden in Californië gekozen voor de e70N-trekker van Solectrac. Het is niet de eerste elektrische trekker van Solectrac. Voor dit project kreeg Soletrac financiering via het Funding Agriculture Replacement Measures for Emission Reductions Demonstration Program (FARMER) van het Bay Area Air Quality Management District. Dit programma dekt maximaal 80 procent van de kosten voor boeren om dieseltractoren te vervangen door minder vervuilende alternatieven. Vooralsnog wordt de Soletrac e70N alleen in de Verenigde Staten en Canada aangeboden.

Nieuwe CEO

Mani Iyer, een oudgediende in de landbouw- en bouwsector, is onlangs benoemd tot CEO van Solectrac. Iyer beschouwt de e70N als “alweer een innovatieve doorbraak op het gebied van elektrische tractoren van Solectrac, dit keer gericht op commercieel niveau, zware landbouw- en wijngaardwerkzaamheden”. Iyer voegde eraan toe dat er veel vraag is naar de trekker. Veel landbouwers streven naar minder uitstoot en minder geluidsoverlast. Maar ze hebben ook steeds grotere, krachtigere voertuigen nodig die gemakkelijk kunnen manoeuvreren. Ook wees Yiers op het verwisselbare accupakket van de e70N. Dat maakt een nog langere inzetbaarheid in drukke seizoenen mogelijk.

Soletrac e70N elektrische tractor

Soletrac e70N

De elektrische e70N is behoorlijk compact: 3,66 meter lang, 1,37 m breed en inclusief rolbeugel 2,54 meter hoog. Daardoor is de elektrische tractor bijzonder geschikt voor het gebruik op plantages, boomgaarden en wijngaarden. De hydraulische installatie aan de achterzijde van e70N heeft een hefvermogen van ruim 900 kilo.

Accu na vier tot acht uur gebruik aan de lader

Soletrac levert de e70N verkrijgbaar met vierwielaandrijving en de 60 kWh accu zou goed moeten zijn om hem tot acht uur te gebruiken. Het bereik is bij een landbouwmachine meestal geen doorslaggevende factor. De tijd dat een machine gebruikt kan worden is veel belangrijker. Die tijd zal uiteraard sterk afhankelijk zijn van de intensiteit van het gebruik. Bij consequent intensief gebruik zal de accu na een uur of vier weer aan de lader moeten. De e70N kan aan een 220 V/50 A aansluiting volgens Soletrac in ongeveer zes uur worden opgeladen. Hier hebben de accu’s dus nog steeds nadelen in vergelijking met de klassieke dieseltractoren.

Accu ook verwisselbaar

Maar ook daar is een oplossing voor. Soletrac biedt de n70N namelijk ook met een verwisselbare accu aan. Daarmee kan de tractor in een paar minuten weer met een volle accu aan het werk. De accu’s die men op dat moment niet gebruikt, kunnen dan dienen als bufferopslag voor een solarsysteem zoals veel boeren hebben en ook op die manier worden opgeladen.

Bi-directionele aansluiting

Bovendien heeft de e70N een bi-directionele V2X oplaadaansluiting. Hij kan met de accu dus ook externe elektrische apparaten van stroom voorzien.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Releated Posts

World of eMobility is een fysiek podium op 27 / 28 / 29 oktober 2022. Gewoon omdat het weer kan. En ook moet. Want eMobility ervaar je het beste offline. Met elkaar. Tastbaar gemaakt.

©2022, World of eMobility. Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden / Terms and Conditions