TapElectric, SamenSlimRijden en NL Charge zijn de finalisten van de challenge “versnellen transitie naar elektrisch rijden”

Vrijdag 19 november, dan is het zover. Dan zal op World of E-Mobility de prijsuitreiking plaats vinden van de challenge “versnellen transitie naar elektrisch rijden”, een initiatief van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Bedrijven die menen dat zij kunnen helpen om de transitie naar elektrisch rijden te versnellen, worden uitgedaagd om aan deze challenge mee te doen en daarmee kans te maken op €20.000 prijzengeld. De inzendtermijn is al verstreken. Na de pitch voor de jury, vorige week 11 november, zijn de drie finalisten bekend. Ook is bekend welke drie genomineerde bedrijven zijn afgevallen.

De drie finalisten zijn, in geheel willekeurige volgorde:

  • NL Charge
  • SamenSlimRijden
  • TapElectric

Dat betekent dat de volgende drie bedrijven, die tot de zes genomineerden behoorden, zijn afgevallen:

  • GoodMoovs
  • LaadpasTop10
  • SquadMobility

Evengoed hulde voor de afvallers. Onderstaand een korte omschrijving van de zes bedrijven, die uiteraard ook aan World of eMoblity deelnemen:

Tap Electric

Tap Electric

We maken steeds vaker gebruik van apps bij het opladen van elektrische voertuigen. Dat zie we ook Tap Electric, een Amsterdamse startup die het opladen van elektrische auto’s eenvoudig en betaalbaar wil maken. De mensen van Tap Electric geloven dat het potentieel van elektrische mobiliteit alleen kan worden gerealiseerd als het gepaard gaat met een geweldige gebruikerservaring. Daarom hebben de mensen van Tap Electric een uiterst gebruikersvriendelijke app ontwikkeld, die altijd werkt, ongeacht locatie, de oplader of tijd van de dag.

De Tap Electric app en de bijbehorende Tapkey companion zijn in Nederland beschikbaar voor iOS en Android. Men claimt dat het moment van het downloaden van de Tap Electric app tot het opladen slechts 2,4 seconden duurt. Voor het aanpassen van de auto in de app is slechts één klik/tap nodig. Zo gemakkelijk gaat het opladen via de app van Tap Electric.

Samen Slim Rijden

Samen Slim Rijden

Het concept van Samen Slim Rijden, een initiatief van OnzeAuto, betreft het autodelen met de eigen buurt. Zo leert men elkaar, als men elkaar nog niet kent, ook goed kennen en voelt het ook écht als een deelauto. Een deelauto past heel goed bij de wereld en de mobiliteit van morgen. Een toekomst waarin we vaker vanuit huis werken en iedere keerbewust kiezen voor de meest geschikte vorm van vervoer. We gaan niet alleen vaker lopen en fietsen maar verruilen de eigen brandstofauto voor elektrische mobiliteit, zoals een elektrische deelauto. Want we gaan die voertuigen ook steeds vaker met elkaar delen, gewoon met de mensen om ons heen, en in onze buurt.

Dat is makkelijk, dichtbij en duurzaam. Het is ook voordelig. Een elektrische deelauto kan wel 50% goedkoper zijn dan het bezit van een eigen auto. Bovendien blijven er uiteindelijk ook veel minder auto’s over in Nederland. Maar dankzij die deelauto blijven we toch mobiel. We kunnen dan misschien wel toe met 2 miljoen elektrische deelvoertuigen. Dat zou dan 7 miljoen geparkeerde auto’s schelen, wat ons heel veel extra ruimte om te leven geeft.

NL Charge

NL Charge

NL Charge biedt laadoplossingen voor bedrijven, publieke en semi-publieke instellingen en logistieke partijen. De toenemende vraag naar laadoplossingen enerzijds en de beperkte netcapaciteit anderzijds vragen om slimme en schaalbare oplossingen die passen bij uw situatie. Daarom wil NL Charge maatwerk leveren en zich onderscheiden op basis van elektrotechniek en laadfunctionaliteit.

Het achterliggende idee van NL Charge is het combineren vanuit één Energie Management Systeem voor de aansturing van tientallen tot honderden AC- én DC-laders. Met de oplossingen van NL Charge kunnen klanten moeiteloos opschalen, zonder dat ze zich zorgen moeten maken of het wel veilig is en of ze grote investeringen de in netaansluiting moet doen.

De Park Charger, met laadsnelheden van 6 tot 22 kW per laadpunt, is ideaal voor het opladen op plekken waar het voertuig langere tijd blijft staan zoals op het werk. Hij is schaalbaar van vier tot honderden laadpunten. De ultrasnelle DC Flex Chargers die tot 300 kW geschikt zijn, kunnen met 50 kWh snellader worden uitgerust. Zo kan de DC Flex Charger ultrasnel één voertuig laden of gelijktijdig tot wel zes voertuigen snelladen. Alle snelladers stuurbaar in één EMS. Het Combi Charger concept behelst laadpleinen waar men naadloos Park Chargers met de ultrasnelle DC Flex Chargers combineert. De AC en DC laders zijn onbeperkt schaalbaar en stuurbaar in één EMS, met optimale benutting van de beschikbare netcapaciteit.

GoodMoovs

GoodMoovs

GoodMoovs maakt elektrische (deel)voertuigen gemakkelijk, betrouwbaar en snel toegankelijk via de smartphone. Daarmee wil men bij GoodMoovs bereiken dat mensen de elektrische deelmobiliteit daadwerkelijk gaan gebruiken. Hiermee biedt GoodMoovs een unieke oplossing voor complexe mobiliteitsvraagstukken. Belangrijk voor GoodMoovs is dat men de energietransitie hiermee kan versnellen en gedragsverandering kan stimuleren. Ook wil men de CO2-uitstoot reduceren door de elektrische voertuigen op te laden met duurzaam opgewekte elektriciteit.

Inmiddels werkt GoodMoovs voor een behoorlijk aantal overheden en bedrijven. Het bedrijf is uitgegroeid tot een belangrijke marktpartij als het gaat om het aanbieden van elektrische deelvoertuigen. De samenwerkingspartners ervaren GoodMoovs als een professionele organisatie met veel ervaring. GoodMoovs wil de klanten graag ontzorgen, bijvoorbeeld door middel van de 24/7 beschikbare helpdesk en individuele begeleiding. Er zijn via GoodMoovs momenteel 205 elektrische deelauto’s (met een bereik tot wel 400 km) en 75 e-bikes beschikbaar, verdeeld over 40 locaties in 17 steden en dorpen. Dit aantal neemt elke maand toe. GoodMoovs is sinds kort ook actief in België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

LaadpasTop10.nl

10.nl

Er zijn ontzettend veel aanbieders van laadpassen en de verschillen daartussen, zowel qua prijs als mogelijkheden, zijn enorm. Daarom begon Maarten Hachmang, samen met Aarjan Langereis, de website LaadpasTop10.nl. Een website met als doel om de elektrische rijders een compleet en transparant overzicht van laadpasaanbieders te bieden, met alle voor- en nadelen.

Gebruikmakend van de feedback van vele EV-rijders ontwikkelde men een model waarmee de laadpassen objectief konden worden beoordeeld. Hieruit ontstond een prijs-matrix waarvan de data wordt gebruikt om de lijst vorm te geven.

Omdat de bezoekersaantallen bleven groeien, ontgroeide de website al snel de status van hobbyproject. Daarom hebben Maarten en Aarjan Langereis in 2018 het bedrijf evXperts opgericht. Daarbinnen is Laadpas Top 10 één van de projecten waaraan gewerkt wordt. Zij combineren de marktkennis van Maarten met de technische kwaliteiten van Aarjan, met als resultaat een overzichtelijk platform waar de bezoekers snel en eenvoudig de voor hen meest geschikte laadpas(sen) kunnen selecteren.

Squad Mobility

Squad Mobility

Bij Squad Mobility draait alles om de Squad. Dat is een betaalbare zonnewagen die is ontwikkeld voor dagelijks personenvervoer in en rond de steden. Hij is volgens Squad Mobility dé oplossing voor stedelijke uitstoot en congestie. Men kan hem parkeren als een scooter en kan de verkeersdrukte vermijden en betaalt geen wegenbelasting en dergelijke. De Squad biedt een betaalbare, overdekte, snelle en duurzame oplossing voor de dagelijkse mobiliteitsbehoefte. Woon-werkverkeer, de kinderen naar school brengen, naar de sportclub, sociale bezoekjes, winkelen en boodschappen doen, alle zonder de kosten en het gedoe van parkeren en verkeer. De Squad is veilig en stabiel met 4 wielen, een volledige crashstructuur, rolkooi en gordels. Er is dus geen helm nodig.

Bovendien laadt de Squad zichzelf op. Hij laadt zijn accu’s op met directe zonne-energie van het zonnepaneel op zijn eigen dak. Dus: 100% duurzaam, geen CO2 uitstoot, geen smog (NOx, SOx en fijnstof). Een schone, stille, draadloze en automatischer manier van opladen. Het laden gaat elke dag, en de hele dag door, gedurende zijn hele levenscyclus, tijdens het rijden en wanneer hij geparkeerd staat, zonder kosten. Ook in noordelijke landen zoals Nederland geeft de zon nog voldoende energie voor gemiddeld gebruik in de stad.

Het zonnepaneel kan tot 20 km per dag opladen in Europa terwijl het gemiddelde gebruik van een micro auto ongeveer 12 km per dag bedraagt. Wanneer extra actieradius nodig is, kunnen de draagbare accu’s ook direct via een normaal stopcontact worden opgeladen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Releated Posts

World of eMobility is een fysiek podium op 27 / 28 / 29 oktober 2022. Gewoon omdat het weer kan. En ook moet. Want eMobility ervaar je het beste offline. Met elkaar. Tastbaar gemaakt.

©2022, World of eMobility. Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden / Terms and Conditions