Ingenieur Frank M. Rinderknecht kunnen we beschouwen als dé Zwitserse visionair op het gebied van mobiliteit. Nagenoeg ieder jaar presenteert hij een nieuwe visie op de mobiliteit van de toekomst. Daarbij richt hij zich vooral op de stedelijke gebieden en de combinatie van personen- en goederen vervoer. In september, op de IAA München, presenteert hij zijn nieuwste concept, Citysnap.

De Citysnap werd de afgelopen jaren voorafgegaan door de concepten Snap, MicroSnap en MetroSnap. Dit is dus alweer de vierde generatie van Rinspeed’s modulaire voertuig. Met de CitySnap is hij naar eigen zeggen een stuk verder gevorderd. Er zijn serieuze plannen voor pilottests én serieproductie. Met het CitySnap-concept presenteert Rinspeed, zoals het bedrijf van Rinderknecht heet, een mogelijke oplossing voor innovatieve, duurzame en efficiënte distributie. Bovendien is het een concept dat volgens Rinderknecht op korte termijn kan worden uitgevoerd.

De wereldwijde online detailhandel is de afgelopen vijftien maanden geëxplodeerd met stijgingen tot wel 30%. Het volume aan leveringen van goederen- en pakketten via e-commerce zijn enorm toegenomen. Momenteel worden er wereldwijd zo’n 3.250 pakketten per seconde afgeleverd en het einde van deze groei is nog lang niet in zicht.

Eigentijdse oplossing

Met CitySnap introduceert Rinspeed mobiele pakketstations die moeten helpen om opstoppingen in de stad te vermijden en de uitstoot en kosten te verminderen. Een concept waarbij bestelwagens zelfstandig mobiele pakketstations verdelen, parkeren en ophalen. Een eigentijds concept, dat contactloze, hygiënische en ook zeer klantvriendelijke leveringen mogelijk maakt. Een gewaagd concept ook, maar dat is Rinspeed wel toevertrouwd.

Rinderknecht: “Mensen willen steeds meer gemak en eenvoud in hun leven, maar ook steeds meer duurzaamheid. Volgens recente studies is elke tweede bestelwagen overbodig. Onze leveringsoplossing biedt beide.”

Minder uitstoot en kosten

Door gebruik te maken van het CitySnap-concept wordt het aantal benodigde voertuigen tot wel 50% verminderd. Bovendien bespaart dit systeem zes procent aan CO2-uitstoot – per pakket. De benodigde inspanning en kosten per pakket wordt in vergelijking met conventionele pakketbezorging met ongeveer 17 procent verminderd.

Geen verkeersopstoppingen meer

Het verkeer in de steden is drukker dan ooit. Die drukte maakt de distributie van pakketjes steeds moeilijker. Er is dus een systeem nodig dat de zwakke punten van het huidige leveringssysteem wegwerkt, maar ook compatibel is met de toekomst.

Het hart van de CitySnap is een schakelsysteem dat is geïnspireerd door de luchtvaart. Het is wereldwijd onder alle weersomstandigheden is getest en maakt naar eigen zeggen volledig nieuwe toepassingen mogelijk. De gewenste dienst kan snel en gemakkelijk aan de klant worden geleverd. Ongeacht waar hij of zij zich bevindt. Dit kan door middel van verplaatsbare pakketstations die gedurende een bepaalde periode in de buurt van de klant worden geparkeerd. Hierdoor behoren beperkte openingstijden van afhaalpunten, de ritten daar naar toe en ook de eindeloze stroom aan bezorgwagens – met de bijbehorende milieu- en verkeershinder – tot het verleden.

Rinspeed CitySnap distributie pakketten

Nog niet volledig autonoom

In principe is CitySnap bedoeld om uiteindelijk met volledig autonome voertuigen te rijden. Maar volledig geautomatiseerd rijden zal nog wel even op zich laten wachten. Daarom is de CitySnap vooralsnog ontworpen voor een menselijke bestuurder en zal er voorlopig nog steeds een chauffeur aan het stuur zitten. Maar zijn activiteiten voor de levering van de pakketten beperkt zich echter tot alleen rijden.

Het laden en lossen van de mobiele pakketstations gebeurt wel volledig autonoom en neemt slechts enkele minuten in beslag. In de toekomst zullen computers en sensoren de plaats van de bestuurder innemen en is er sprake van een volledig autonoom voertuig.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Releated Posts

World of eMobility is een fysiek podium op 27 / 28 / 29 oktober 2022. Gewoon omdat het weer kan. En ook moet. Want eMobility ervaar je het beste offline. Met elkaar. Tastbaar gemaakt.

©2022, World of eMobility. Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden / Terms and Conditions