Elektrische transportfietsen leveren ongeveer 60% sneller dan bestelwagens in stadscentra, zo blijkt uit een studie. De fietsen hadden volgens de studie een hogere gemiddelde snelheid hadden en leverden tien pakjes per uur af, vergeleken met zes bij de bestelwagens. Bestelwagens kunnen weliswaar met een hogere snelheid dan transportfietsen rijden. Ze worden echter belemmerd door files en zijn ook veel tijd kwijt met het zoeken naar parkeerruimte.

GPS-gegevens

Transportfietsen omzeilen die files. Ze nemen binnenwegen door straten die zijn afgesloten voor doorgaand verkeer en rijden bijna letterlijk tot aan de deur van de klant. Voor het onderzoek maakte men gebruik van GPS-gegevens van het bakfietsbedrijf Pedal Me, dat actief is binnen een straal van zo’n vijftien kilometer van het centrum van Londen. De onderzoekers vergeleken de leveringen op 100 willekeurig gekozen dagen met de routes die bestelwagens zouden hebben genomen om de pakjes bij de klanten te krijgen. Ze ontdekten dat de transportfietsen in die periode bijna vier ton CO2 bespaarden, zelfs als rekening werd gehouden met het voedsel dat de berijders verbruikten.

CO2-uitstoot verminderen

Thuisleveringen zijn de laatste jaren, door de groei van het online winkelen en de coronapandemie, sterk toegenomen. De toename in de goederendistributie zorgt ook voor een toename van de luchtvervuiling. Die was in veel stedelijke gebieden al veel te hoog. Die luchtvervuiling kan door het gebruik van transportfietsen aanzienlijk worden verminderd. Transportfietsen zorgen ook voor 90% minder CO2-uitstoot in vergelijking met bestelwagens met een dieselmotor. De CO2-uitstoot is ook een derde minder dan die van elektrische bestelwagens.

Stimuleringsmaatregelen nodig

De CO2-uitstoot van het vervoer is de afgelopen tien jaar nauwelijks gedaald. Ze vormt voor veel landen een grote uitdaging. Een vermindering van de CO2-uitstoot is echter noodzakelijk om de doelstellingen ter bestrijding van de klimaatcrisis te halen. Daarom heeft de Britse regering onlangs een verhoging met 30% aangekondigd van de subsidies om de Britten meer aan het fietsen en lopen te krijgen. Maar volgens de opstellers van het rapport zou de regering ook moeten overwegen het btw-tarief op leveringen via de transportfiets te verlagen en het gebruik van krachtigere e-bikes toe te staan.

“Recente schattingen uit Europa suggereren dat tot 51% van alle vrachtritten in steden kunnen worden vervangen door de transportfiets,” zei Ersilia Verlinghieri van de Active Travel Academy aan de Universiteit van Westminster en hoofdauteur van het rapport.

“Het is dus opmerkelijk om te zien dat, als zelfs maar een deel van deze verschuiving in Londen zou plaatsvinden, dit niet alleen gepaard zou gaan met een drastische vermindering van de CO2-uitstoot, maar ook zou bijdragen aan een aanzienlijke vermindering van de risico’s van luchtvervuiling en botsingen op de weg, terwijl het tegelijkertijd zorgt voor een efficiënt, snel en betrouwbaar stedelijk vrachtsysteem.”

Transportfiets bezorging elektrisch DHL

Oplossing

Hirra Khan Adeogun van de klimaatbeweging Possible, die het rapport heeft laten opstellen met financiering van de KR Foundation, zei: “We hebben gezien dat thuisleveringen omhoogschieten tijdens de lockdowns en die trend zal zich waarschijnlijk voortzetten. We moeten dringend op de rem trappen en opnieuw evalueren hoe we goederen door onze steden vervoeren. Transportfietsen zijn een oplossing waar we achter moeten staan.”

Niet alleen Londen

“Deze voordelen zijn niet alleen specifiek voor Londen: de 100.000 transportfietsen die tussen 2018 en 2020 in Europa op de weg kwamen, besparen elke maand naar schatting evenveel CO2 als nodig is om ongeveer 24.000 mensen van Londen naar New York en terug te vliegen”, aldus het rapport.

Ook in Nederland zien we steeds meer transportfietsen. Niet alleen voor het bezorgen van maaltijden en post, maar ook pakketten en andere goederen worden steeds vaker per transportfiets bezorgd. Maar de Nederlandse wetgeving is daar nog niet op ingericht. Demissioniar minister van Infrastructuur & Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen wil dit soort voertuigen ook op de fietspaden toelaten en presenteerde onlangs een nieuw wetsvoorstel voor LEV’s (Lichte Elektrische Voertuigen). Vrachtfietsen zouden in Nederland dan een maximaal 425 kg totaalgewicht mogen hebben. Ze mogen maximaal 3 meter lang zijn en alleen bestuurd worden door personen van 18 jaar en ouder.

Transportfiets bezorging elektrisch Coolblue

Voordeliger

Elektrische bestelwagens worden steeds gewoner. Maar ze maken nog steeds een zeer klein deel uit van de 4 miljoen bestelwagens op de weg. Uit ander onderzoek is gebleken dat bakfietsen kostenefficiënter zijn dan bestelwagens. Dat wil zeggen: als de leveringsafstanden en de omvang van de pakketten klein zijn. Steve Gooding, directeur van de RAC Foundation: “Toen we de laatste keer naar het gebruik van bestelwagens keken, ontdekten we dat, hoewel de auto’s van de pakketbezorgers slechts een klein deel van de bestelwagenvloot uitmaakten, ze een onevenredig groot aantal kilometers aflegden. Bedrijven kijken vooral naar de economische motieven, maar ze moeten ook steeds meer verantwoording afleggen over hun milieu- en veiligheidsprestaties. Transportfietsen kunnen een aantal taken van bestelwagens overnemen en dragen bij aan een verbetering van de luchtkwaliteit.”

 

Foto 1: Radkutsche
Foto 2: DHL
Foto 3: Coolblue

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Releated Posts

World of eMobility is een fysiek podium op 27 / 28 / 29 oktober 2022. Gewoon omdat het weer kan. En ook moet. Want eMobility ervaar je het beste offline. Met elkaar. Tastbaar gemaakt.

©2022, World of eMobility. Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden / Terms and Conditions