De HydroCargo is de allereerste elektrische bakfiets met een range-extender op waterstof

De HydroCargo is een elektrische bakfiets met een range-extender, die gebruik maakt van een brandstofcel en wordt gevoed door waterstof. Deze bakfiets is de allereerste in zijn soort. De stichting ‘Alles over Waterstof’ presenteerde eerder deze maand het prototype van de HydroCargo.

De bakfiets zal onder meer worden ingezet voor duurzame stadsdistributie in Arnhem en omstreken. Dankzij de range-extender heeft de HydroCargo een twee keer zo grote actieradius dan normale elektrische bakfietsen, zonder dat er een te groot compromis wordt gedaan op het gebied van laadvermogen.

Partners

De ontwikkeling van de HydroCargo is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Provincie Gelderland waarbij de partners Urban Arrow, HAN, IPKW, Groene Rijders en Lindegas de nodige kennis hebben ingebracht. Frank Mietes van Alles over Waterstof: “Zonder inbreng van iedereen was het ons nooit gelukt” zegt Frank Mietes. “Alle stakeholders waren enorm betrokken bij het project en kunnen niet wachten om te zien dat de eerste pakketten worden bezorgd.”

Het project startte ruim een jaar geleden. Toen stond de Arnhemse stadsdistributeur ‘De Groene Rijders’ voor een uitdaging. Dit bedrijf heeft een pakketservice in en om Arnhem, gelegen in een heuvelachtige omgeving. Men wil de pakketten daar kunnen bezorgen zonder dat men halverwege de werkdag de accu’s moet opladen of omwisselen. Uit onderzoek bleek dat een range-extender op waterstof de actieradius op een duurzame wijze zou kunnen verdubbelen. Het bijvullen van de waterstof kan veel sneller dan het laden van een accu en kost slechts een paar minuten.

HydroCargo bakfiets

Samen met Hogeschool Arnhem Nijmegen

Begin dit jaar startte men met de bouw van de HydroCargo bakfiets. Dit gebeurde in samenwerking met enkele onderzoekers en afstudeerders van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Frank Mietes vertelt: “Het is prachtig om te zien dat twee studenten uit verschillende studierichtingen zo goed samenwerken en elkaars kwaliteiten optimaal gebruiken. De hybride leeromgeving in de driehoek bedrijfsleven, studenten en onderzoekers is heel goed verlopen. De studenten konden altijd rekenen op deskundige ervaring van de partners aan het project.” De genoemde afstudeerders waren Mika Damen en Roy Bos. Mike is een specialist op het gebied van Embedded Systems engineering en Ronny weet alles van werktuigbouwkunde.

De uiteindelijke bouw van de HydroCargo bakfiets kwam tot stand in het speciale Waterstof lab van de HAN. Hier breidde men een bestaande elektrische bakfiets van Urban Arrow uit met een 500W brandstofcel, die als range-extender fungeert. Deze brandstofcel zet waterstof op duurzame wijze om in zuurstof en waterdamp en produceert tegelijkertijd elektriciteit.

Range-extender

De waterstof, die als brandstof voor de range-extender dient, is opgeslagen onder een druk van 300 bar in een tank met een inhoud van drie liter. De waterstoftank zit samen met de accu, brandstofcel en de besturingselektronica in een beveiligde modulaire behuizing. Dat geheel bevindt zich in de laadruimte en neemt daar slechts zo’n tien procent van de ruimte in beslag. Aan de achterkant van de laadbak zit zich de tankaansluiting. Het vullen van de waterstoftank duurt slechts enkele minuten. Dankzij het hybride-concept van range-extender en accu is het mogelijk om de bakfiets met alleen de accu, of alleen met waterstof, of met beide energiebronnen aan te drijven.

Praktijktest

De inwoners van Arnhem kunnen binnenkort kennis maken met de HydroCargo wanneer stadsdistributeur De Groene Rijders het prototype in de praktijk gaat testen. Maar eerst wil men nog enkele duurtests uitvoeren. Aan de hand van de ervaringen uit de duurtests en de praktijktest maakt men het definitieve ontwerp van de HydroCargo.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Releated Posts

World of eMobility is een fysiek podium op 27 / 28 / 29 oktober 2022. Gewoon omdat het weer kan. En ook moet. Want eMobility ervaar je het beste offline. Met elkaar. Tastbaar gemaakt.

©2022, World of eMobility. Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden / Terms and Conditions