Het Zwitserse project Cargo Sous Terrain is een logistiek totaalsysteem voor het flexibel en emissievrij vervoeren van kleinere goederen. Stadscentra worden door middel van tunnels verbonden met diverse logistieke locaties. Dat lijkt toekomstmuziek. Maar het project gaat nu daadwerkelijk van start.

CST moet een duurzaam, allesomvattend logistiek systeem worden voor emissievrij en klimaatneutraal leveringsverkeer. De basis is het emissievrij vervoer via ondergrondse tunnels. De bovengrondse distributie gaat ook met emissievrije voertuigen. Voor het vervoer over de “last mile” werkt men samen met een groot aantal logistieke bedrijven. Tegen 2045 moet CST een belangrijk onderdeel vormen van de dagelijkse logistiek in Zwitserland en van de totale bevoorrading van de handel, industrie en bevolking.

Cargo Sous Terrain

Benodigde wettelijke grondslag is rond

De Zwitserse Nationale Raad heeft besloten dat de plannen voor het project Cargo Sous Terrain (CST) in werking kunnen worden gezet. De CST AG is, met haar meer dan 80 aandeelhouders, zeer verheugd dat de realisatie van het particulier gefinancierde totale logistieke systeem door een brede meerderheid in het parlement wordt gesteund. De zojuist aangenomen federale wet inzake ondergronds goederenvervoer (UGüTG) biedt de benodigde rechtsgrondslag om het project met veilige randvoorwaarden te kunnen realiseren. Er moeten nog wat details worden opgelost maar CST verwacht dat dat snel zal worden opgelost. Dat betekent dat CST nu kan beginnen met de realisatie van dit baanbrekende ondergrondse goederenvervoer.

De voorzitter van de Raad van Bestuur van CST, Peter Sutterlüti, gaf het volgende commentaar op het besluit van de Nationale Raad: “Wij zijn dankbaar voor het besluit van de Nationale Raad van vandaag. Wij hebben deze mijlpaal voor onze aandeelhouders en werknemers alleen kunnen bereiken dankzij de actieve steun van de Bondsraad, de administratie en nu ook de politiek”.

Cargo Sous Terrain

Bouw begint in 2026

Als de wet spoedig in werking treedt, zal CST kunnen doorgaan met de definitieve planning van het eerste traject. Dat loopt van Härkingen-Niederbipp tot Zürich, is ongeveer 70 kilometer lang en heeft tien logistieke hubs. Het CST staat al in nauw contact met de gemeenten en kantons langs het traject om de uitvoering samen voor te bereiden. De bouw van het eerste deel begint in 2026, het moet al in 2031 in gebruik worden genomen.

Cargo Sous Terrain

Megaproject

Cargo Sous Terrain is met recht een megaproject. Tegen 2045 wil men een netwerk van in totaal 500 kilometer tussen het Bodenmeer en het Meer van Genève met vertakkingen naar Basel, Luzern en Thun in werking hebben. De totale kosten voor de aanleg van het eerste traject van Härkingen-Niederbipp naar Zürich, schat men op drie miljard Zwitserse frank (ongeveer 2,8 miljard euro). Dat is inclusief de software, logistieke hubs en ondergrondse en bovengrondse voertuigen (voor stadslogistiek). De kosten van het gehele project moeten, gezien de omvang van het project enorm zijn. Maar als het goed is worden kosten van het project opgebracht door de 80 aandeelhouders en zijn er geen kosten voor de overheidssector.

Stadslogistiek in Zürich en Basel

In de steden Zürich en Basel bouwt men volgens het principe van “collaborative innovation” nu al aan een nieuw systeem van stadslogistiek. Hierbij staan digitalisering en duurzaamheid centraal.

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Releated Posts

World of eMobility is een fysiek podium op 27 / 28 / 29 oktober 2022. Gewoon omdat het weer kan. En ook moet. Want eMobility ervaar je het beste offline. Met elkaar. Tastbaar gemaakt.

©2022, World of eMobility. Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden / Terms and Conditions