Proef met draadloos opladen elektrische bestelwagens in Edinburg

In het Schotse Edinburgh start men met een naar eigen zeggen baanbrekende proef met het draadloos opladen van elektrische bestelwagens. Vier aangepaste Vauxhall-bestelwagens zullen de weg op gaan met een dun laadplatform aan de onderkant. Ze worden voor het opladen boven elektrische pads geparkeerd. In minder dan een uur zijn ze opgeladen zonder dat er een stekker aan te pas hoeft te komen.

De financiering van de pilot komt van het Office for Low-Emission Vehicles van de Britse overheid via haar Innovate UK innovatiebureau. Het 1,6 miljoen pond kostende project wordt geleid door Flexible Power Systems (FPS), in samenwerking met The City of Edinburgh Council en Heriot-Watt University. Michael Ayres, directeur van Flexible Power Systems: “Draadloos laden zou wagenparken efficiencyvoordelen kunnen opleveren in termen van het aantal benodigde laders, de tijd die nodig is voor het opladen en de ruimte in depots, allemaal obstakels voor elektrificatie”. De Heriot-Watt University wil ervoor te zorgen dat het onderzoeksproject daadwerkelijk relevantie heeft voor de logistieke wereld. Daarom werkt men voor dit project samen met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven van LogisticsUK en de Society of Motor Manufacturers and Traders.

Vereiste voor autonoom rijden

Het project heeft de achterliggende gedachte dat het de invoering van autonoom rijdende voertuigen zou kunnen versnellen. Professor Phil Greening, adjunct-directeur van het Centre for Sustainable Road Freight, is van mening dat draadloos opladen een belangrijke technologie en zelfs een essentiële vereiste is als bedrijfsvoertuigen in de toekomst autonoom goederen willen vervoeren.

Greening legt uit: “Er zijn enorme uitdagingen die we moeten overwinnen als we autonome bedrijfsvoertuigen op onze wegen willen zien. De afgelopen drie jaar hebben wij met behulp van geavanceerde computermodellen toekomstige scenario’s onderzocht om de voordelen van draadloos opladen te bepalen en oplossingen voor deze uitdagingen te vinden. Hoewel gedeelde infrastructuur en samenwerking grote mogelijkheden bieden om de kosten van het koolstofvrij maken van de logistiek op de laatste kilometers te verminderen, moet we rekening houden met complexe plannings- en commerciële afwegingen”.

Michael Ayres: “In de toekomst kunnen we zelfs bestelwagens zonder bestuurder gebruiken aangezien er niemand nodig is om de oplaadkabels aan te sluiten”

Edinburgh draadloos opladen bestelwagen

Emissievrij vervoer in Edinburgh

Edinburg maak al gebruik van elektrische voertuigen in het wagenpark. Het aanbieden van laadinfrastructuur zoals gedeelde hubs is een belangrijke volgende stap. Hiermee wil men zorgen dat zowel de raad als de gemeenschap vertrouwen hebben in de kosten, betrouwbaarheid en actieradius van elektrische voertuigen.W ethouder Karen Doran van de stad Edinburgh, en vice-raadslid voor vervoer en milieu is blij dat haar stad aan deze proef kan deelnemen. Het project past bij het streven naar schoner, duurzamer vervoer in de Schotse hoofdstad.

“Door samen te werken met Flexible Power Systems en de Heriot-Watt University kunnen we onderzoeken hoe nieuwe technologie de introductie van meer elektrische voertuigen in ons wagenpark en in andere, commerciële organisaties kan ondersteunen. Het zijn dit soort innovaties, samen met onze eigen plannen voor het elektrisch opladen van voertuigen in de stad, die van cruciaal belang zullen zijn voor onze overgang naar emissievrij vervoer.”

Automatisch snelladen aan de laaddocks

Momentum Dynamics, de producent van het laadsysteem, zegt dat het systeem geschikt is voor laadsnelheden van 50 kW tot 150 kW. Het systeem kan de accu’s ook automatisch opladen terwijl men de pakketten of lading afhandelt aan het laaddok. Vanaf het ogenblik dat het voertuig aan het laaddok parkeert tot aan het ogenblik dat het wegrijdt, zal de draadloze oplader van Momentum de accu automatisch opladen zonder dat de bestuurder iets hoeft te doen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Releated Posts

World of eMobility is een fysiek podium op 27 / 28 / 29 oktober 2022. Gewoon omdat het weer kan. En ook moet. Want eMobility ervaar je het beste offline. Met elkaar. Tastbaar gemaakt.

©2022, World of eMobility. Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden / Terms and Conditions