Accu’s met gerecyclede grondstoffen zijn net zo goed als nieuwe

Gerecyclede lithium-ion-accu’s kunnen even goed zijn als nieuwe accu’s. En soms zelfs beter dan nieuwe accu’s die met nieuwe materialen zijn gemaakt. Dit blijkt uit een onderzoek van Yan Wang, een professor werktuigbouwkunde aan het Worcester Polytechnic Institute, waarvan hij de resultaten publiceerde in het vakblad Cell.com. Hij voerde dit onderzoek uit met een team van onderzoekers van het US Advanced Battery Consortium (USABC). Ook accuproducent A123 Systems werkte mee aan het onderzoek.

Bezwaar tegen hergebruik is onterecht

De studie toonde aan dat autofabrikanten zich geen zorgen hoeven te maken dat accu’s met gerecyclede materialen minder goed zouden zijn dan nieuw gedolven grondstoffen. Wang verklaarde het volgende aan het technische vakblad IEEE Spectrum: “In het algemeen hebben mensen de indruk dat gerecycled materiaal niet zo goed is als nieuw materiaal. Accuproducenten aarzelen nog steeds om gerecycled materiaal in hun accu’s te gebruiken.” Hier voegen wij overigens aan toe dat veel producenten wel de grondstoffen hergebruiken uit nieuwe accucellen die tijdens de productie zijn afgekeurd.

Het onderzoek van Wang en het team van onderzoekers richtte zich op accucellen met gerecyclede kathodes van het veelgebruikte NMC111 type. Deze kathodes bevatte gelijke delen nikkel, mangaan en kobalt. Ze worden geproduceerd volgens de techniek die gepatenteerd werd door Battery Resources, een startup waarvan Wang de mede-oprichter is.

onderzoek recyclede grondstoffen accu's EV's

In de publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Cell.com staat dat men vaak denkt dat gerecyclede grondstoffen minder goed zijn dan nieuwe grondstoffen. Dat is uiteraard een belemmering voor de accuproducenten die ertoe over moeten gaan om gerecyclede materialen te gaan gebruiken voor accucellen. Het team toonde in de studie aan dat gerecyclede NMC111-kathodes in feite superieur zijn in zowel snelheid als cyclusprestaties. Men verifieerde dit met verschillende tests op ‘industrieel niveau’.

IEEE Spectrum merkte zelf op dat de gerecyclede accu’s niet in auto’s werden getest. Dit deed men niet om de testmethode te vereenvoudigen. Het team maakte 11 Ah ‘industry-standard’ pouchcellen met materialen met dezelfde dichtheid als EV-accu’s. De ingenieurs voerden het grootste deel van de tests uit aan de hand van een protocol dat door het USABC. Dat protocol voldoet aan de commerciële haalbaarheidsdoelstellingen voor plug-in hybride EV’s. De testresultaten tonen aan dat gerecyclede kathodematerialen een prima alternatief zijn nieuwe grondstoffen.

Vooroordeel over gerecyclede materialen

Het onderzoek laat zien dat we af moeten stappen van ons vooroordeel tegen het gebruik van gerecyclede materialen. Als we een nieuwe elektrische auto willen, willen we nieuwe, ongebruikte materialen voor de accu. Maar dat is dus iets, wat we langzaam moeten vergeten. Het is momenteel helemaal ‘in’ is om kleding en kunststof te recyclen. En zo moeten we ook leren om voor de productie van auto’s zo veel mogelijk gerecyclede materialen te gebruiken.

Foto 1: Volkswagen AG
Foto 2: Wang et al

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Releated Posts

World of eMobility is een fysiek podium op 27 / 28 / 29 oktober 2022. Gewoon omdat het weer kan. En ook moet. Want eMobility ervaar je het beste offline. Met elkaar. Tastbaar gemaakt.

©2022, World of eMobility. Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden / Terms and Conditions