EFA-S, een Duitse specialist in het elektrificeren van bestaande voertuigen, zal in Duitsland een met brandstofcellen uitgevoerde versie van de Gazelle Next op de markt brengen. Dit in het kader van het regionale project “Duurzaam vervoer voor wegenonderhoud en -aanleg” van Esslingen.

Ombouw van elektrisch naar waterstof

Als basis gebruikt men de 4.6 ton wegende Gazelle Next-bestelwagen met dubbele cabine. Door de ombouw naar waterstof krijgt dit voertuig een actieradius van 500 km. In elektrische uitvoering zou de actieradius slechts zo’n 200 kilometer bedragen. EFA-S verzorgt de ombouw van deze op waterstof rijdende versie van deze bestelwagen, afkomstig van de Russische GAZ Group. De Duitse specialist voorziet de Gazelle Next bestelwagens van een elektrische aandrijflijn, accu, brandstofcellen, waterstoftanks en alle andere benodigde componenten. De eerste prototypes van op waterstof rijdende Gazelle Next voertuigen zullen in de komende maanden in Europa worden getest en gecertificeerd. Het is de bedoeling dat ze in de eerste helft van 2022 in Esslingen in gebruik worden genomen voor wegenonderhoud en -aanleg.

Samenwerking

De Russische GAZ Group en EFA-S werken al sinds 2019 samen. EFA-S bood al in dat verband al een tijdje de elektrische versie van de Gazelle Next aan. Maar er komen nu dus ook versies met brandstofcellen bij die een aanzienlijk grotere actieradius hebben. Klanten kunnen bij de Gazelle Next voortaan kiezen uit een normale elektrische uitvoering (BEV) en een versie met brandstofcellen (FCEV).

Bastian Beutel, CEO van EFA-S, verklaarde: “De voertuigen van GAZ staan bekend om hun duurzaamheid, veelzijdigheid en lage eigendomskosten, wat onze klanten in Duitsland hebben bewezen bij het gebruik ervan. Alle E35 Gazelle Next elektrische voertuigen kunnen 200 km rijden op een acculading, wat ruim voldoende is in verschillende situaties. In de toekomst zal de markt echter behoefte hebben aan lichte bedrijfsvoertuigen met een autonome actieradius van 300 tot 500 km. Dit om flexibel en breed inzetbaar te kunnen zijn. Dit betekent dat er ook een markt zal zijn voor bedrijfsvoertuigen op brandstofcellen.

Leonid Dolgov, exportdirecteur van de GAZ Group, heeft het volgende verklaard: “We zijn blij met onze samenwerking met EFA-S. Twee jaar geleden zijn de eerste twee Gazelle Next elektrische voertuigen in gebruik genomen. Deze worden nu gebruikt door wegenonderhoudsdiensten en gemeentelijke nutsbedrijven, door KMO’s in Berlijn, Stuttgart en andere Duitse steden. Binnenkort zullen we de eerste Gazelle-voertuigen met brandstofcel in Duitsland zien. Dit project zal het gamma GAZ-voertuigen en onze exportmogelijkheden uitbreiden”.

GAZ Group bouwt zelf ook elektrische voertuigen

Overigens is de GAZ Group niet afhankelijk van EFA-S voor het elektrificeren van voertuigen. Het Russische bedrijf produceert zelf bijvoorbeeld elektrische bussen in de Likino Bus fabriek in Liaz. Daarnaast heeft men de dus ook elektrische Gazelle bedrijfswagens in het programma. Ook ontwikkelt men elektrische versies van middelgrote en extra grote bussen en middelzware vrachtwagens. De GAZ Group verwacht binnenkort een elektrische voertuigen voor stedelijk personen- en goederenvervoer op de markt brengen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Releated Posts

World of eMobility is een fysiek podium op 27 / 28 / 29 oktober 2022. Gewoon omdat het weer kan. En ook moet. Want eMobility ervaar je het beste offline. Met elkaar. Tastbaar gemaakt.

©2022, World of eMobility. Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden / Terms and Conditions