Volvo Trucks noteert mega-order van DFDS

Een order van honderd elektrische vrachtwagens, dat komt nog niet zo vaak voor. Het grote logistieke bedrijf plaatste deze week een over van honderd eenheden van de FM Electric bij de Zweedse vrachtwagenfabrikant. De Volvo FM Electric heeft een bruto voertuiggewicht van maximaal 44 ton en een actieradius van maximaal 300 kilometer. Dit is waarschijnlijk wereldwijd een van de grootste commerciële orders ooit voor zware elektrische vrachtwagens.

Het beursgenoteerde DFDS verzorgt veer- en transportdiensten in en rond Europa. DFDS is actief in meer dan twintig landen en heeft zo’n 10.000 mensen in dienst. Volvo Trucks en DFDS kondigden afgelopen zomer al een verregaande samenwerking aan. De Volvo-fabriek bij Göteborg zou door DFDS bij wijze van proef worden beleverd met een Volvo FM Electric. De elektrische truck leverde gedurende vier maanden lang onderdelen aan de fabriek via een dagelijkse route van ongeveer 120 kilometer.

Levensvatbare oplossing

Aansluitend bestelt DFDS nu dus honderd eenheden van de FM Electric. Ook de financiering ging via Volvo, bij Volvo Financial Services. DFDS zal de elektrische trucks in geheel Europa in gaan zetten voor het vervoer op zowel korte- als langeafstandsdiensten.

Roger Alm, President van Volvo Trucks: “Samen laten we de wereld zien dat geëlektrificeerd zwaar vrachtwagentransport vandaag al een levensvatbare oplossing is. Ik denk dat dit nog veel meer klanten zal aanmoedigen om vol vertrouwen de eerste stap te zetten in hun eigen elektrificatie-reis.”

Marktaandeel veertig procent

Er zijn volgens Volvo Trucks in heel Europa dit jaar enkele honderden zware elektrische trucks geregistreerd. Ongeveer veertig procent daarvan is afkomstig van Volvo Trucks. De vrachtwagenfabrikant verwacht de eerste eenheden van de order van DFDS waarschijnlijk eind volgend jaar te kunnen leveren. Dat betekent dat de vrachtwagenfabrikant ook volgend jaar waarschijnlijk ook een groot marktaandeel in dit segment heeft. De overige trucks voor DFDS worden waarschijnlijk in 2023 geleverd.

Volvo Truck elektrisch DFDS

Zes verschillende modellen in productie

Met de FH, FM en FMX introduceerde Volvo Trucks afgelopen jaar drie nieuwe heavy-duty elektrische trucks. Omdat Volvo Trucks al drie verschillende medium- duty elektrische trucks in het programma heeft, bestaat de elektrische line-up nu uit zes modellen variërend van 16 tot 44 ton. De Volvo FL Electric en FE Electric zijn al sinds 2019 in productie. De productie van de FH, FM en FMX start in de tweede helft van 2022.

“Ons duidelijke doel is om de transformatie van elektrische trucks te stimuleren en onze marktleidende positie laat zien dat we zeker op de goede weg zijn,” zegt Roger Alm, President van Volvo Trucks. “Ons doel voor 2030 is dat de helft van onze wereldwijde vrachtwagenleveringen elektrisch is. We zijn blij dat de groeiende belangstelling van onze klanten zich geleidelijk vertaalt in vaste orders, niet in de laatste plaats door deze indrukwekkende order van DFDS.”

Opladen

Er niets bekendgemaakt over het over het oplaadconcept voor de elektrische vloot van DFDS, die inmiddels uit meer dan honderd trucks bestaat. Maar afgelopen zomer verklaarde Niklas Andersson, Executive Vice President van de logistieke divisie van DFDS, wel het volgende: “Wij begrijpen dat laadcapaciteit belangrijk is. De ervaring met Volvo Trucks zal voor ons van waarde zijn bij het bouwen van een overkoepelend systeem, omdat we de accucapaciteit van voertuigen concreet kunnen evalueren op basis van routes en individuele taken.”

Volvo FM Electric Truck DFDS

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Releated Posts

World of eMobility is een fysiek podium op 27 / 28 / 29 oktober 2022. Gewoon omdat het weer kan. En ook moet. Want eMobility ervaar je het beste offline. Met elkaar. Tastbaar gemaakt.

©2022, World of eMobility. Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden / Terms and Conditions