De Zweedse start-up Volta Trucks wil de Volta Zero afwerken met duurzame en recyclebare composiet carrosseriedelen. Daarom gaat het samenwerken met de Italiaanse CPC Group, Europa’s grootste fabrikant van composietmaterialen. Volgens de voertuigfabrikant moet de samenwerking duidelijke groeisynergieën voor Volta Trucks mogelijk maken.

Duurzaamheid

De belangrijkste missie van Volta Trucks is duurzaamheid. Dit gaat naar verluidt veel verder dan het elimineren van uitlaatemissies. Volt Trucks gaat ook uit van een duurzame materiaalkeuze en een duurzame toeleveringsketen.

Carl-Magnus Norden, medeoprichter en algemeen directeur van Volta Trucks: “Duurzaamheid is een hoeksteen van ons bedrijf omdat het redden van onze planeet niet kan wachten. Er moet nu actie worden ondernomen en Volta Trucks wil het voortouw nemen bij de snelle transformatie van grote bedrijfsvoertuigen. Onze innovatieve, volledig elektrische aandrijflijn zal schadelijke uitlaatemissies elimineren, met positieve gevolgen voor de klimaatverandering en de luchtkwaliteit. Maar voor Volta Trucks is duurzaamheid veel meer dan alleen het verminderen van uitlaatgassen. We hanteren ook een milieubewuste aanpak bij het betrekken van materialen om ons doel te bereiken: ’s werelds meest duurzame fabrikant van bedrijfsvoertuigen worden.”

CPC Groep

De CPC Groep heeft meer dan 1.000 werknemers en is uitgegroeid tot Europa’s grootste fabrikant in zijn niche. Het bedrijf heeft meer dan tien jaar ervaring in composietmaterialen. De CPC Groep investeerde meer dan 300 miljoen euro om de productie van composietmaterialen voor de automobielindustrie van niche- naar massaproductie te brengen. Doordat de CPC Groep op het gebied van technologische en commerciële doelstellingen veel gemeen heeft met Volta Trucks, was de keuze voor Volta Trucks niet meer dan logisch.

Samen met de CPC Groep zal Volta Trucks deze nieuwe en innovatieve duurzame en recycleerbare composieten verder ontwikkelen en industrialiseren. Dit met als doel om ze in grote hoeveelheden te kunnen produceren om zo te voldoen aan de commerciële ambities van Volta Trucks op de lange termijn. De productie zou aanvankelijk beginnen met de eerste iteratie van composieten. Op lange termijn zijn een aantal toekomstige ontwikkelingen op het gebied van duurzame composieten gepland. Hiervoor doen de twee ondernemingen ook een beroep op hun partners in de toeleveringsketen en materiaalontwikkeling.

Volta Zero

De Volta Zero, een van ’s werelds eerste volledig elektrische bedrijfsvoertuigen in de 16-tons klasse, die speciaal is ontworpen voor binnenstedelijke logistiek om de milieueffecten van vrachtleveringen in stadscentra te verminderen. De Volta Zero moet een volledig elektrische actieradius van maximaal 200 km krijgen en zal tegen 2025 naar verwachting ruim 1,2 miljoen ton CO2 helpen elimineren.

Toen Volta de Zero in september 2020 lanceerde, was dit het allereerste bedrijfsvoertuig dat gebruikmaakte van composietpanelen uit vlas en biologisch afbreekbare hars uit duurzame bronnen. Het natuurlijke en lichte vezelmateriaal is gedurende zijn levenscyclus bijna volledig CO2-neutraal. Evengoed evenaart het materiaal de stijfheid en het gewicht van koolstofvezel. De productie ervan vergt in vergelijking met carbon fiber maar liefst 75 procent minder CO2.

Ook veiligheid is een aandachtspunt van Volta Trucks. Door het ontbreken van een verbrandingsmotor is zithoogte is veel lager dan in een conventionele vrachtwagen en bevindt de bestuurder van de Volta Zero zich op een centrale, ver naar voren geplaatste positie. In combinatie met het speciale ontwerp van de cabine heeft de bestuurder een panoramisch zicht van 220 graden.

Productie start nu eind volgend jaar

Eigenlijk zouden de eerste eenheden van de Volta Zero dit jaar aan klanten worden geleverd. Dat gaat men nu niet halen vanwege de overstap naar geavanceerde, duurzame composieten in de carrosserie en bekleding. Naar verwachting zal de serieproductie van de Zero eind 2022 van start gaan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Releated Posts

World of eMobility is een fysiek podium op 27 / 28 / 29 oktober 2022. Gewoon omdat het weer kan. En ook moet. Want eMobility ervaar je het beste offline. Met elkaar. Tastbaar gemaakt.

©2022, World of eMobility. Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden / Terms and Conditions