Voor de productie van collectoren voor e-Highways, waarbij delen van het autosnelwegennet worden voorzien van bovenleidingen voor elektrisch aangedreven vrachtwagens, gaat Siemens samenwerken met Continental Engineering.

Zo’n e-Highway voorziet vrachtwagens met elektrische aandrijving op druk bereden snelwegtrajecten via een bovengrondse leiding van elektriciteit. Daar kunnen de vrachtwagens en bussen volledig elektrisch rijden en tegelijkertijd hun accu’s opladen. Deze technologie, die door Siemens Mobility is ontwikkeld, is vandaag reeds operationeel.

Collectoren

Maar men moet de collectoren (stroomafnemers) voor de voertuigen nog verder te ontwikkelen. Dit om ze kosteneffectief en in elke gewenste hoeveelheid aan te kunnen bieden. Siemens Mobility en Continental Engineering Services (CES) gaan in de toekomst samenwerken aan de ontwikkeling van deze collectoren.

In het nieuwe partnerschap combineert men de expertise uit twee technologische werelden. Siemens Mobility is specialist op het gebied van spoorwegelektrificatie terwijl CES een dienstverlener is op het gebied van ontwikkeling en productie van automobieltechnologieën. Beide ondernemingen bundelen hun knowhow om de serieproductie van collectoren zo snel mogelijk op te starten.

Elektrificeren

Het is niet nodig om alle kilometers autosnelweg te voorzien van bovenleidingen en zo te elektrificeren. Men wil 2030 zo’n 4.000 kilometer snelweg uitrusten met bovenleidingen. Op die manier kan men al snel een hoge bijdrage aan de klimaatbescherming bereiken. Ongeveer twee-derde van het brandstofverbruik in het lange-afstandsvrachtwagenverkeer op de Duitse autosnelwegen vindt immers plaats op dit ‘kernnet’ van het in totaal 13.000 kilometer lange autosnelwegennet.

Met de e-Highways kan men jaarlijks tien tot twaalf miljoen ton CO2 besparen. Maar dan moet de elektrificatie wel slagen, zodat men de elektrische aangedreven vrachtwagens al rijdend van stroom worden voorzien., Dit blijkt uit een recent uitgevoerde een studie van het Duitse Bondsministerie van Verkeer. Uiteraard gaat men er hierbij van uit dat de gebruikte elektriciteit uit hernieuwbare bronnen afkomstig is.

Drie trajecten

In Duitsland test men de e-Highway van Siemens Mobilityop drie openbare trajecten. Deze bevinden zich op de A1 tussen het knooppunt Reinfeld en het snelwegknooppunt Lübeck, op de A5 tussen de knooppunten Zeppelinheim/Cargo City Süd en Darmstadt/Weiterstadt en op de B462 tussen Kuppenheim en Gaggenau.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Releated Posts

World of eMobility is een fysiek podium op 27 / 28 / 29 oktober 2022. Gewoon omdat het weer kan. En ook moet. Want eMobility ervaar je het beste offline. Met elkaar. Tastbaar gemaakt.

©2022, World of eMobility. Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden / Terms and Conditions