Sinds vorige week heeft de Koninklijke Landmacht in het kader van een pilot een elektrische truck van de VDL Groep in gebruik genomen. Deze werd op 5 augustus gebeurde op het hoofdkwartier van de landmacht in Utrecht overgedragen aan Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen.

Ervaringsstudie

De Koninklijke Landmacht zal de elektrische vrachtwagen gaan gebruiken voor binnenlandse transportopdrachten. Men wil hiermee de operationele haalbaarheid van elektrisch transport binnen het legeronderdeel in kaart te brengen. De ervaringsstudie wordt uitgevoerd door de ‘210 Regionale Vervoerscompagnie van het Bevoorradings & Transport Commando’ (B&TCo).  Daarnaast kijkt de Afdeling Techniek van het Matlogco vooral naar accutechnologie, het energiemanagement en het onderhoud van elektrische voertuigen.

Koninklijke Landmacht elektrische truck VDL

Samenwerking

De VDL Groep en de landmacht werken sinds een klein jaar samen aan gezamenlijke innovatie en kennisdeling op het gebied van energiemanagement en accutechniek. Hieruit is ook de proef met de E-truck voortgekomen.

“We willen een slimme en technologisch hoogwaardige organisatie zijn, die duurzame effecten realiseert in crisistijd en vredestijd. E-mobiliteit en duurzame energievoorziening zijn daar belangrijke onderdelen van”, vertelde Wijnen.

Willem van der Leegte, president-directeur van de VDL Groep: “Zo versterken de landmacht en Nederlandse hoogwaardige maakindustrie elkaar. VDL is voorloper op het gebied van de elektrificatie van zwaardere voertuigen. Geweldig dat we met de inzet van onze elektrische vrachtwagen in ons eigen land een proef kunnen doen.”

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

De energietransitie is voor Wijnen niet alleen een opdracht. Hij is er ook van overtuigd dat het moet gebeuren: “Schaarste en vervuiling zijn oerbronnen van conflicten en rampen. We moeten dus omschakelen en onze maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Tegelijkertijd moeten we invulling geven aan de capaciteitsdoelstellingen van de NAVO om opgewassen te zijn tegen de problemen van ‘nu’ en de nabije toekomst. Deze samenwerking helpt daarbij. We staan open voor iedere partij die met ons wil samenwerken aan vernieuwing.“

Volgens van Wijnen is landmacht in veel opzichten interessant voor marktpartijen: “Al was het maar omdat het voor een product een stevige aanbeveling is als het zich heeft bewezen voor militair gebruik.”

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Releated Posts

World of eMobility is een fysiek podium op 27 / 28 / 29 oktober 2022. Gewoon omdat het weer kan. En ook moet. Want eMobility ervaar je het beste offline. Met elkaar. Tastbaar gemaakt.

©2022, World of eMobility. Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden / Terms and Conditions