De Pierer Mobility Group, het moederbedrijf van de populaire motorfietsmerken KTM en Husqvarna, is hard bezig met de ontwikkeling van elektrische motorfietsen en scooters. Een tijdje geleden was er al nieuws over een mogelijke elektrische motorfiets van Husqvarna, genaamd E-Pilen. Afgelopen najaar bereikte ons ook het nieuws dat Husqvarna bezig zou zijn met een elektrische scooter. Toen had hij nog de interne codenaam E-01. Deze week onthulde Husqvarna de Vektorr Concept. Als we de geruchten mogen geloven komt deze elektrische scooter- na de nodige vertraging vanwege de Covid-19 pandemie – in 2022 op de markt.

Futuristisch design

Er is ook wat concept art van de Vektorr Concept verspreid, die laat zien dat deze helemaal als elektrische scooter wordt ontwikkeld. Hij heeft een opvallend design met een gestroomlijnde carrosserie en vloeiende lijnen. Het eerder prototype, de E-01, deed zelfs een beetje denken aan een futuristisch vervoermiddel uit de ruimtevaart. Wie goed kijkt ziet dat er achter dat innovatieve ontwerp toch een echte down-to-earth strategie schuil gaat. Het kleurenschema van de Husqvarna Vektorr Concept, die in eerste instantie in Europa op de markt zal komen, bestaat hoofdzakelijk uit zwart, zilver metallic en een vleugje neongroen. De naam Vektorr is duidelijk zichtbaar op de zijkant. Zonder ‘Concept’ zodat we er van uit mogen gaan dat dit de definitieve naam wordt. Husqvarna Vektorr Concept elektrische scooter

Platform van Bajaj

Husqvarna heeft voor de ontwikkeling van de elektrische scooter de hulp ingeroepen van de grote Indiase autofabrikant Bajaj Auto. Dit bedrijf heeft een meerderheidsbelang in KTM. Het is ook niet meer dan logische dat de Pierer Mobility Group, waaronder de merken KTM en Husqvarna vallen, de hulp inroept van Bajaj. Dit bedrijf is namelijk al langer actief op het gebied van elektrische scooters. De kans lijkt dan ook groot dat de Husqvarna Vektorr hetzelfde platform krijgt de Bajaj Chetak, een elektrische scooter die in India vrij populair onder de forensen is.

Specificaties

Als de Vektorr inderdaad zijn platform met de Chetak deelt kunnen we een behoorlijk goede inschatting van de specificaties maken. We mogen dan verwachten dat de Husqvarna Vektorr een 11 kW elektromotor zal krijgen. Daarmee liggen de prestaties op ongeveer hetzelfde niveau als bijvoorbeeld de Honda ADV 150 en de Yamaha NMAX. Hij heeft dan een maximum snelheid van 45 km/u en een rijbereik van 95 kilometer. Vanwege de elektrische aandrijving zal hij echter een veel hoger koppel en een veel dynamischere motorrespons hebben dan zijn concurrenten met verbrandingsmotoren.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Releated Posts

World of eMobility is een fysiek podium op 27 / 28 / 29 oktober 2022. Gewoon omdat het weer kan. En ook moet. Want eMobility ervaar je het beste offline. Met elkaar. Tastbaar gemaakt.

©2022, World of eMobility. Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden / Terms and Conditions