Het Forze Hydrogen Racing wil het racen revolutioneren

Het team “Forze Hydrogen Racing” is een Nederlands team van studenten dat zich bezig houdt met racen. Forze Hydrogen Racing wil de wereld laten zien dat waterstof een zeer duurzame oplossing is met een groot potentieel voor de mobiliteit van vandaag.

Forze Hydrogen Racing

Ervaring onder reële omstandigheden

Het team is in 2007 opgericht door Edgar van Os en ontleent zijn aan de Formula Zero competitie. Forze’s missie is het promoten van waterstof als de brandstof van de toekomst in de auto-industrie. De Technische Universiteit Delft (TU Delft) besloot het initiatief te ondersteunen om studenten zo de kans te geven om onder reële omstandigheden professionele ervaring op te kunnen doen. De studenten kunnen namelijk een jaar lang een van de uiteenlopende rollen in het Nederlandse raceteam op zich nemen. Dat is voor de studente een belangrijke fase in hun academische opleiding. Naast de ontwikkeling van emissievrije racevoertuigen leren de studenten tijdens hun jaaropdracht veel over techniek en marketing, en doen ze basisvaardigheden op in het bedrijfsleven.

Van karts tot raceauto’s

In de vijftien jaar van zijn bestaan heeft het team zich ontwikkeld van het bouwen van karts tot Le Mans Prototype racewagens die in officiële competities meedingen. Elk jaar wijdt een groep studenten hun tijd aan het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van door waterstof aangedreven raceauto’s. Dit om de wereld te laten zien dat ook de toekomst van het racen in waterstof ligt. Een duurzaam alternatief voor de conventionele auto’s die gebruik maken van fossiele brandstoffen. Deze duurzame, door waterstof aangedreven raceauto’s moeten concurreren met conventionele raceauto’s. Dat zoiets alleen mogelijk is met echte toewijding, hebben de studenten van Forze jaar na jaar bewezen.

Forze Hydrogen Racing

Meedoen aan de GT Klasse

Dit voorjaar kondigde het Forze Hydrogen Racing team aan dat het wil deelnemen aan races in de GT Klasse. Daar zal men het op moeten nemen tegen gerenommeerde merken als Porsche, Ferrari en Lamborghini. Dit vertelde Operations Manager Ricarda Warnat op het virtuele Hydrogen Generation evenement.

“Wij zijn een team van 60 studenten van de Tu Delft, waarvan velen hun studie voor een jaar opgeven. We hebben ’s werelds snelste waterstof-elektrische raceauto’s ontworpen, gebouwd en ermee geracet,” zei Warnat. Uiteindelijk willen men in de toekomst ook meedoen aan de 24 uur van Le Mans.

Forze iX in ontwikkeling

Op dit moment werkt het huidige team aan hun negende auto, de Forze IX. De nieuwe versie moet een flinke verbetering zijn ten opzichte van zijn voorganger, de Forze VIII, en het dubbele vermogen krijgen. Men verwacht dat dit hun snelste raceauto tot nu toe wordt, met een maximumsnelheid van 300 km per uur.

Sneller dan conventionele racewagens

De Forze VIII was ook allesbehalve langzaam. Twee zomer geleden presteerde deze auto in een officiële race op het circuit van Assen beter dan zijn benzineconcurrenten.

Vierwielaandrijving

Een nieuw aspect aan de Forze IX is de vierwielaandrijving. Men maakt gebruik van een technologie die ervoor zorgt dat alle vier de wielen onafhankelijk van elkaar kunnen worden aangedreven. In een bocht hebben de binnenste en buitenste wielen een verschillende snelheid. Daardoor worden de krachten die de wielen op de weg uitoefenen veel beter verdeeld.

Twee brandstofcellen

Ook krijgt de Forze IX voortaan niet één maar twee brandstofcellen. Deze zetten de waterstof om in elektriciteit voor de elektromotoren die de auto aandrijven. Deze auto krijgt er twee omdat men ervan overtuigd is dat dit technische voordelen biedt. Team Forze stopt al zijn kennis in de ontwikkeling van de eerste powerunit. Deze wordt eerst uitgebreid getest en ontwikkeld voordat men ook de tweede – nagenoeg identieke- unit in gebruik neemt. Een voordeel van het dubbele systeem is dat er altijd een functionerend systeem is om de pitstraat mee te halen.

De Forze IX moet in oktober van dit jaar klaar zijn. Daarna zal men de ontwikkeling overgedragen aan de volgende generatie studenten, die de auto verder zullen optimaliseren en raceklaar maken.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Releated Posts

World of eMobility is een fysiek podium op 27 / 28 / 29 oktober 2022. Gewoon omdat het weer kan. En ook moet. Want eMobility ervaar je het beste offline. Met elkaar. Tastbaar gemaakt.

©2022, World of eMobility. Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden / Terms and Conditions