Cake bouwt speciale Kalk AP motorfietsen om stroperij te bestrijden

Cake, de Zweedse fabrikant van elektrische motorfietsen, heeft afgelopen winter een speciale elektrische motorfiets ontwikkeld om stroperij in de Afrikaanse bush te helpen bestrijden. Cake deed dit samen met het Southern African Wildlife College en Goal Zero. De eerste Kalk AP motorfietsen zijn inmiddels afgeleverd. Tijd om te zien hoe ze presteren.

Veel stiller

De Rangers van het Southern African Wildlife College gebruikten voor hun patrouilles tot nu toe motorfietsen met verbrandingsmotoren. Door het lawaai dat die motoren produceren, waren de Rangers al van ver te horen en konden ze de stropers niet onopgemerkt benaderen. En daar zijn de elektrische Kalk-motoren dus ideaal voor. Met deze elektrische motorfiets kunnen de Rangers veel stiller patrouilleren. In combinatie met Goal Zero’s mobiele oplaadstations op zonne-energie kunnen de Rangers de motorfietsen zelfs diep in de bush gebruiken, ver weg van het elektriciteitsnet.

Cake Kalk AP elektrische motorfiets

Mfana Xaba, leider van het antistroperij team: “De benzinemotoren die we tot nu toe hebben gebruikt, waren lawaaierig, zwaar en duur om in deze gebieden te gebruiken. De Cake-motoren zijn stil, wat het voor ons gemakkelijker maakt om stropers onopgemerkt te benaderen. Hopelijk zal dit partnerschap resulteren in een effectievere strijd tegen stroperij in onze regio. We zijn erg enthousiast om de motorfietsen in de bush te gaan gebruiken.”

Veel aanpassingen

Voor de speciale ‘anti-stropers’ motorfietsen nam Cake onderdelen van het Kalk OR model, monteerde ze op een lichtgewicht frame, monteerde de aandrijflijn in een water- en stofdichte afdichting en voegde robuustere vering, 18-inch velgen en speciale off-road banden toe. Ze ontwikkelden ook een speciale achterdrager om medische apparatuur te kunnen vervoeren. Verder zijn alle kunststof onderdelen vervangen door biocomposieten en zijn de motorfietsen ook uitgerust met een afneembare, extra krachtige koplamp om nachtelijke patrouilles mogelijk te maken.

Maar dat is nog niet alles. Cake heeft ook de software van de 11 kW aandrijflijn aangepast. Als gevolg daarvan is een hoger koppel beschikbaar. De Rangers kunnen tijdens hun patrouilles kiezen uit drie rijmodi. In de Explore-modus kunnen de motoren een maximumsnelheid van 45 km/u bereiken en kunnen ze 3 tot 4 uur rijden op een enkele acculading. De Excite-modus biedt een aanzienlijk hogere maximumsnelheid van 70 km/u, maar dan is de accu na 1 tot 2 uur leeg. In de Excel-modus kunnen ze nog sneller, maar dan moeten ze de accu al na een uur opladen. De Kalk AP motorfietsen zijn uitgerust met verwisselbare accu’s met een capaciteit van 2,6 kWh.

Cake Kalk AP elektrische motorfietsen

Aanzienlijk betere kansen

“Het is geweldig om te zien dat de eerste lichting Kalk AP-motorfietsen Afrika bereikt. Nu zijn we klaar om het spel te veranderen in de strijd tegen stroperij in de meest bedreigde gebieden met wilde dieren,” zegt Cake’s oprichter en CEO, Stefan Ytterborn. “Met de snelle, stille en op zonne-energie aangedreven motorfietsen, vergroten we onze kansen om stroperij te bestrijden en een echte impact te maken in de regio. Dit is nog maar het begin. We zullen doorgaan met het verzenden van motoren naar de SAWC om hun anti-stroperij werk te ondersteunen.”

Charity Bundle: koop én doneer een Cake motorfiets

Om nog meer Kalk AP’s beschikbaar te maken, heeft Cake een gelimiteerde Charity Bundle samengesteld. De eerste 50 klanten krijgen de kans om hun eigen Cake motorfiets te kopen en tegelijkertijd een Kalk AP aan het Southern African Wildlife College te doneren. De normale prijs voor dit pakket, dat ook een Goal Zero solar oplaadstation omvat, zou $32.000 bedragen. De Charity Bundle is verkrijgbaar voor slechts $25.000.

De kopers van de Charity Bundle zullen voortdurend op de hoogte worden gehouden van de acties in de natuurreservaten waar de gedoneerde Kalk AP motorfietsen naartoe zullen worden gestuurd. Zowel Cake als Goal Zero doneren hun winstmarges uit deze verkopen aan het Southern African Wildlife College.

Cake Kalk AP elektrische motorfietsen stroperij

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Releated Posts

World of eMobility is een fysiek podium op 27 / 28 / 29 oktober 2022. Gewoon omdat het weer kan. En ook moet. Want eMobility ervaar je het beste offline. Met elkaar. Tastbaar gemaakt.

©2022, World of eMobility. Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden / Terms and Conditions