Mijlpaal voor EasyMile: toestemming voor bestuurderloos autonoom rijden

De Franse startup EasyMile bevestigt dat zijn autonome pendeldienst op de medische campus Oncopole in de Franse stad Toulouse toestemming heeft verkregen om zonder toezichthouder aan boord te rijden.

In deze nieuwe mijlpaal voor autonoom rijden is het bedrijf de eerste leverancier van volledig bestuurderloze oplossingen in Europa geworden dat toestemming heeft om op ‘Level 4’ te rijden – dus zonder menselijke begeleider aan boord – in gemengd verkeer op een openbare weg. In de komende maanden wordt overgeschakeld op volledig bestuurderloos rijden.

EasyMile en zijn technologie werden op 29 juni 2021 bij decreet goedgekeurd. Die beslissing liep vooruit op de definitieve invoering van het regelgevingskader dat het verkeer van autonome voertuigen op de openbare weg in Frankrijk vanaf september 2022 mogelijk maakt. EasyMile heeft de strenge tests en dry-runs doorstaan en daarmee de veiligheid en betrouwbaarheid van de technologie aangetoond.

De goedkeuring voor het experiment op de medische campus Oncopole in Toulouse, dat EasyMile samen met Alstom uitvoert, werd gegeven door het Franse ministerie van Transport en het ministerie van Ecologische Transitie, op advies van de minister van Binnenlandse Zaken en de lokale autoriteiten.

Toezicht alleen vanuit controlecentrum

Afgelopen voorjaar begon men met de pendeldienst, toen nog mét toezichthouder. Het autonome voertuig rijdt sindsdien een route van 600 meter op een parallelweg tussen de hoofdingang en de verder weg gelegen parkeergarage. Hierbij moet het voertuig de weg delen met fietsers, voetgangers, auto’s en bussen.

EasyMile zegt dat zijn passagiersvoertuigen zijn uitgerust met de juiste niveaus van veiligheid en systeemredundanties om efficiënt te kunnen werken in een breed scala van omgevingen. Het niveau van deze technologie is zo hoog, dat men verwacht dat men vanuit een controlecentrum toezicht kan houden op meerdere voertuigen. De pendeldienst werkt volgens EasyMile volledig flexibel. De voertuigen kunnen onmiddellijk worden ingezet als de vraag zich voordoet. Zij hoeven niet te wachten tot er operators beschikbaar zijn.

Belangrijke stap

Benoit Perrin, algemeen directeur van EasyMile: “Dit is een belangrijke stap in de richting van echte commercialisering van autonoom rijden, zowel op grote privéterreinen als op de openbare weg. De toepassingen voor onze technologie om mensen en goederen te verplaatsen blijven groeien, vooral op locaties zoals campussen, bedrijventerreinen, industrieterreinen en geplande gemeenschappen.”

Het project maakt deel uit van SAM (Safety and Acceptability of Autonomous Driving and Mobility), een project waarin leden als Alstom, Keolis en Transdev werken aan de ontwikkeling van toepassingen van deze systemen en tegelijkertijd bouwen aan het toekomstige regelgevingskader.

Easymile nu meest ervaren aanbieder van autonome pendeldiensten

Wereldwijd zien landen het gebruik van autonome voertuigen sterk toenemen, en het Franse bedrijf EasyMile heeft een belangrijk aandeel in dit segment in Europa. De startup heeft een zelfrijdende shuttle ontwikkeld en deze uitgebreid getest op verschillende locaties in de wereld. En zo heeft EasyMile de afgelopen 18 maanden een snelle groei doorgemaakt.

Het bedrijf was de eerste aanbieder van autonome pendeldiensten met voertuigen die volledig bestuurderloos opereerde in Frankrijk op een privéterrein. Niet veel later volgden verschillende andere Level 4-diensten over de hele wereld. Met zeven implementaties is EasyMile de meest ervaren aanbieder van autonome pendeldiensten op Level 4 tot nu toe.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Releated Posts

World of eMobility is een fysiek podium op 27 / 28 / 29 oktober 2022. Gewoon omdat het weer kan. En ook moet. Want eMobility ervaar je het beste offline. Met elkaar. Tastbaar gemaakt.

©2022, World of eMobility. Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden / Terms and Conditions