Citroën’s The Urban Collëctif moet ons een voorproefje van de toekomstige stedelijke mobiliteit geven

Citroën bundelde zijn krachten met de hotelketen Accor en buitenreclamespecialist JCDecaux in het creatieve partnerschap ‘The Urban Collëctif’. De partners ontwikkelden in dit kader een nieuw mobiliteitsconcept met de naam Citroën Autonomous Mobility Vision.

Pods

Het concept omvat een autonoom en volledig elektrisch mobiliteitsplatform genaamd ‘Citroën Skate’, dat de basis voor het concept vormt, alsmede diverse ‘pods’ voor aanvullende diensten en toepassingen. Van die pods bedacht men vooralsnog drie soorten, met de welluidende namen ‘Sofitel En Voyage’, ‘Pullman Power Fitness’ en ‘JCDecaux City Provider’. De Sofitel En Voyage is hoogwaardige en comfortabele oplossing voor stedelijke mobiliteits. In de Pullman Power Fitness kan men zich tijdens de rit tegoed doen aan sportieve activiteiten terwijl de JCDecaux City Provider een stedelijke mobiliteitsdienst op afroep is.

Uiteraard kunnen er, zo vertellen de ontwerpers, ook extra pods voor aanvullende diensten ontwikkeld worden. Vincent Cobée, CEO van Citroën: “Bij Citroën bestuderen we de trends op middellange en lange termijn om te anticiperen op de verwachtingen en behoeften van de consument. Wij geloven dat dit nieuwe concept het kader voor stedelijke mobiliteit kan herdefiniëren: gedeeld, elektrisch en autonoom. Met de oplossing die we in samenwerking met Accor en JCDecaux voorstellen, vinden we autonome mobiliteit voor iedereen uit”.

Citroën The Urban Collëctif Citroën The Urban Collëctif Citroën The Urban Collëctif

Citroën Skate

De Citroën Skate en de bijpassende pods kunnen van elkaar gescheiden worden. Dat vergroot de veelzijdigheid en toepasbaarheid en is dan ook de hoeksteen van het concept. “Deze technologische oplossing, die een breed scala aan gebruiksmogelijkheden biedt, berust op een vloot van bestuurderloze, autonome en verbonden voertuigen die stil rijden en de doorstroming van het verkeer met ten minste 35 procent verbeteren”, aldus Citroën.

De Citroën Skate kan volgens de ontwerpers op speciale rijstroken in de stadscentra rijden. Hiermee wordt een vlotte en geoptimaliseerde mobiliteit gegarandeerd. Het is een compact platform dat alle benodigde technologie bevat en slechts 2,60 meter lang, 1,60 meter breed en 51 centimeter hoog is. Voor de veiligheid is de maximumsnelheid beperkt tot 25 km/h.

Een opvallend aspect van de Citroën Skate zijn de bijzondere omnidirectionele wielen. Deze ontworpen en ontwikkeld door Goodyear. Ze zijn uitgerust met kleine elektromotoren en maken een bewegingsvrijheid van 360° mogelijk. Het platform kan in elke richting kan rijden, om zijn as draaien en weet ook zijn weg te vinden in kleine ruimtes en door krappe doorgangen.

Uiteraard is de Citroën Skate voorzien van alle benodigde technologie voor autonoom rijden, zoals radar- en lidarsensoren. De Skate kan nagenoeg continu werken. Hij is volledig autonoom en het opladen kan geheel automatisch draadloos via inductie bij speciale oplaadstations.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Releated Posts

World of eMobility is een fysiek podium op 27 / 28 / 29 oktober 2022. Gewoon omdat het weer kan. En ook moet. Want eMobility ervaar je het beste offline. Met elkaar. Tastbaar gemaakt.

©2022, World of eMobility. Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden / Terms and Conditions