Waar veel autofabrikanten afhaakten, zijn de grote toeleveranciers de IAA gelukkig trouw gebleven. Juist zij laten in München zien met welke ontwikkelingen zij de mobiliteit in de toekomst vorm willen geven. ZF, een van de grootste toeleveranciers in de automobielbranche, is zelfs heel nadrukkelijk aanwezig op de IAA Mobility 2021. Het bedrijf, afkomstig uit de ‘Zeppelinstad’ Friedrichshafen, laat boven München een blauw-witte zeppelin rond vliegen.

Toekomst is volgens ZF elektrisch en autonoom

Als het aan ZF ligt, is de toekomst van de mobiliteit volledig elektrisch en autonoom. “Wij zien een wil tot verandering in de maatschappij en, in het proces, een nieuwe relatie met mobiliteit,” verklaarde Wolf-Henning Scheider, CEO van ZF. In 2030, aldus Scheider, “zullen er meer auto’s met elektrische aandrijving op de weg zijn dan modellen met verbrandingsmotor”. Scheider is overigens ook optimistisch over de toekomst als het gaat om de ontwikkeling van plug-in hybride modellen. “In veel delen van de wereld zal deze technologie tot ver na 2030 een belangrijke rol spelen.”

ZF Modular eDrive Kit presentatie

Veel kortere ontwikkelingstijd

Op de beurs zelf presenteert ZF de nieuwe “Modular eDrive Kit”. Dit modulaire platform moet de ontwikkelingstijd voor nieuwe elektrische voertuigen halveren. Dat is niet het enige, het platform bevat ook een nieuwe e-Connect-oplossing. Deze maakt vierwielaandrijving mogelijk en spaart tegelijk ook energie. De Modular eDrive Kit maakt systemen mogelijk met 400 en 800 volt en een breed scala aan aandrijflijnen. Hij is geschikt voor configuraties met elektromotoren met een vermogen van 75 tot 400 kW. Bovendien zijn configuraties voor zowel maximale prestaties als maximale efficiëntie mogelijk. Het systeemontwerp, constructie, software, elektromotor, koeling en sommige componenten zijn platformoverschrijdend ontwikkeld

Twee segmenten, drie vermogensklassen

De Modular eDrive Kit omvat drie vermogensklassen en maakt ook onderscheid in de segmenten Premium (800 volt, SiC-technologie) en Basic (400 volt). Daarnaast zijn er drie e-drives: een low-drive oplossing onder 100 kW, een mid-drive oplossing tot 200 kW – beide gebaseerd op ASM- of PSM-machines en een omvormer met 400 volt technologie – en een high-drive oplossing met meer dan 200 kW en een PSM-machine gecombineerd met een SiC-laadsysteem voor 800 volt. De kit kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor compacte auto’s met een vermogen tot 100 kW en een 400 volt systeem, maar ook voor premium autos met een 200 kW aandrijflijn en een 800 volt systeem met SiC-technologie.

Efficiëntere vierwielaandrijving met e-Connect

Een mechanische koppeling voor vierwielaandrijving is eveneens mogelijk. eConnect kan hiermee de energie-efficiëntie van de aandrijving van een voertuig met vierwielaandrijving verhogen. De koppeling van de twee aandrijvingen geschiedt mechanisch, via een klauwkoppeling. Zolang de tweede aandrijving niet nodig is, wordt de corresponderende as ontkoppeld. Een dergelijke mechanische koppeling tussen de twee elektrische assen is uiteraard bedoeld voor echte terreinauto’s die over slechts één elektromotor beschikken. Het systeem werkt volgens ZF ongeveer twee procent efficiënter dan het beste vergelijkbare systeem dat momenteel op de markt verkrijgbaar is.

ZF Modular eDrive Kit

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Releated Posts

World of eMobility is een fysiek podium op 27 / 28 / 29 oktober 2022. Gewoon omdat het weer kan. En ook moet. Want eMobility ervaar je het beste offline. Met elkaar. Tastbaar gemaakt.

©2022, World of eMobility. Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden / Terms and Conditions