In augustus was het eindelijk zover. Voor het eerst werden er in Europa meer nieuwe auto’s met een stekker dan auto’s met een dieselmotor geregistreerd. Volgens Jato Dynamics, een wereldwijde leverancier van automotive business intelligence, is dat met name te danken aan een aanzienlijke stijging van het aantal elektrische voertuigen vorige maand. Daarnaast werden er als gevolg van de aanhoudende halfgeleidercrisis ook een relatief kleine hoeveelheid nieuwe auto’s geregistreerd. Ook dat heeft zijn invloed op de verhoudingen tussen de verschillende aandrijvingstypes.

Halfgeleidertekort leidt tot lange levertijden en dieptepunt

Uit de gegevens van Jato Dynamics, afkomstig uit de 26 Europese markten, blijkt dat het aantal nieuwe registraties in augustus met 18 procent is gedaald tot 713.714 eenheden. Dit is het laagste aantal in augustus geregistreerde auto’s sinds 2014. Nu de ergste maatregelen rond de coronapandemie achter de rug zijn, is het verkoopvolume voor het lopende jaar wel hoger dan vorig jaar. Er zijn van januari tot en met augustus 8.095.419 nieuwe voertuigen geregistreerd in Europa. Vorig jaar waren dat in dezelfde periode nog 7.192.839 eenheden.

“Het tekort aan chips is een grote tegenslag voor autofabrikanten, die nog steeds te maken hebben met de gevolgen van de pandemie”, verklaart analist Felipe Munoz van Jato. “Productieproblemen en vertragingen bij de levering van nieuwe voertuigen hebben een negatief effect gehad op de verkoop. Het gebrek aan beschikbaarheid bij dealers dwingt veel consumenten om ofwel op zoek te gaan naar tweedehands auto’s of hun aankoop gewoon uit te stellen. Normaal moeten consumenten vele maanden wachten op een nieuwe Ferrari. Nu ondervinden zij dezelfde vertraging voor gewone modellen.”

Aantallen BEV's, PHEV's en ICE's in Europa © Jato Dynamics

Forse stijging nieuwe BEV’s en PHEV’s

Er zijn dus voor het eerst in Europa meer volledig elektrische voertuigen en plug-in hybrides geregistreerd dan dieselmodellen. Ondanks de diverse uitdagingen blijft de belangstelling voor elektrische en plug-in hybride voertuigen toenemen. De vraag steeg afgelopen maand sterk. Daardoor bereikten deze voertuigen met 21 procent hun op één na hoogste marktaandeel in de maand. De stijging van het aantal stekkerauto’s is dit jaar fors. Met de 151.737 auto’s die er in augustus op naam werden gezet, steeg het aantal geregistreerde stekkerauto’s op jaarbasis met maar liefst 61 procent.

Munoz: “Hoewel aanbiedingen en incentives een belangrijke rol hebben gespeeld bij het stimuleren van de vraag, hebben we een fundamentele verschuiving in koopgedrag gezien. Dit omdat er aantrekkelijkere modellen op de markt zijn gekomen. Ook zijn consumenten zich meer bewust geworden van de voordelen van elektrische voertuigen.”

Daardoor overtroffen de elektrische auto’s en de plug-in hybrides in augustus hun tegenhangers met dieselmotor met een verschil van 10.100 eenheden. Als we even naar vorig jaar kijken: toen lag het volume van de stekkerauto’s nog 158.300 eenheden lager dan dat van dieselvoertuigen.

Volkswagen ID.3 populairste BEV Europa

Koplopers

Volgens Jato Dynamics ging de vraag vooral uit naar elektrische auto’s. De Volkswagen ID.3 was in augustus de best verkochte elektrische auto, op de voet gevolgd door de Tesla Model 3. De VW ID.4 kwam op de derde plaats. Een opvallende nieuwkomer was de Tesla Model Y. Deze wordt pas sinds augustus in Europa geleverd maar wist nu al de achtste plaats te veroveren.

De Renault ZOE, die we inmiddels tot de oudere elektrische modellen mogen rekenen, weet zich met een vierde plaats nog opvallend goed te handhaven tussen de veel nieuwere Volkswagen ID.4, Ford Mustang Mach-E en Skoda Enyaq iV. Ook de Fiat 500, Peugeot e-208, Hyundai Kona Electric, Opel Corsa-e en Kia e-Niro waren onverminderd populair.

De plug-in hybrides waren dus beduidend minder populair dan volledig elektrische auto’s. Als we naar alle auto’s met een stekker kijken dan komt de populairste PHEV (Ford Kuga) slechts op de achtste plaats. De VW ID.3 was vorige maand in Europa de populairste stekkerauto. Maar als we naar de registraties van alle aandrijvingstypes kijken, komt hij slechts op de 15e plaats. Wat dat betreft is er nog een lange weg te gaan voor stekkerauto’s. De Dacia Sandero was in augustus opnieuw de auto met het grootste aantal nieuwe registraties. De VW Golf en Toyota Yaris volgden op de tweede en derde plaats.

Tesla Model Y nieuwkomer BEV Europa 8e plaats

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Releated Posts

World of eMobility is een fysiek podium op 27 / 28 / 29 oktober 2022. Gewoon omdat het weer kan. En ook moet. Want eMobility ervaar je het beste offline. Met elkaar. Tastbaar gemaakt.

©2022, World of eMobility. Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden / Terms and Conditions