Het vervoer in de dichtbevolkte steden wordt steeds problematischer. Deze steden worden voller en voller. Een van de mogelijke oplossingen is het gebruik van kleiner voertuigen. Die nemen immers minder ruimte in beslag.

De tweezits City Transformer, die we kunnen bewonderen, gaat nog een stapje verder. Die kan zichzelf bij een obstakel smaller maken. Dé oplossing als de straat wordt geblokkeerd door bijvoorbeeld een bestelwagen van een pakjesbezorger. Dit concept, zoals we ook al eens in 2020 bij de Triggo zagen, wordt op de IAA 2021 in München gepresenteerd door de gelijknamige Israëlische startup.

Innovatief vouwmechanisme

Dat smaller maken kan volgens de website van het bedrijf zelfs tijdens het rijden. Men laat niet precies zien hoe dit werkt en tot welke snelheid dit mogelijk is. Wel maakt de website van de startup duidelijk dat het om een innovatief vouwmechanisme in werking gesteld, zoals ook op de video te zien is.

In de normale Exhale Modus is de City Transformer slechts 1,48 m breed. In de Inhale Modus steken de wielen niet buiten de carrosserie uit en is hij maar 1,00 meter breed. Amper meer dan een fiets of scooter. Ondanks de instelbare spoorbreedte kan het onderstel naar verluidt bij een botsing veel energie af te voeren. Het voertuig is ook voorzien van de nodige hulpsystemen die aan de veiligheid bijdragen.

Extreem wendbaar

Hij kan zichzelf niet alleen smaller maken maar is door zijn geringe lengte van nog geen 2,50 meter ook extreem wendbaar. De draaicirkel bedraagt 5,5, meter. Door de geringe lengte kan hij, net als met de Smart Fortwo ook wel eens gebeurde, bovendien ook overdwars geparkeerd worden. Dat is vaak verboden maar het wordt, zolang je er geen overlast mee veroorzaakt, vaak wel gedoogd.

Topsnelheid tot 90 km/u

De ontwikkelaars zijn al een paar jaar met dit op een skateboard gebaseerde concept bezig. Op de IAA krijgen we als het goed is versie 3.1 te zien. Deze heeft waarschijnlijk een 48 volt Li-Ionaccu met een capaciteit van 6 of 14 kWh. Via het stopcontact kan de accu in zes uur volledig worden opgeladen, bij een DC-snellaadstation kan de accu in een half uur tot tachtig procent worden opgeladen.

De City Transformer heeft twee elektromotoren die de achterwielen aandrijven. Het systeemvermogen zou ongeveer 15 kW bedragen waarmee in de Exhale Modus (die men ook wel Driving Mode noemt) een maximum snelheid van 90 km/u mogelijk moet zijn. In de Inhale Mode (ook wel Narrow Mode genoemd) is de maximum snelheid van de 450 kilo wegende City Tranformer beperkt tot maximaal 45 km/u. Op dit moment doet de fabrikant geen uitspraken over de actieradius maar in een eerder stadium werd er gesproken over 180 km.

City Transformer

Autonoom rijden

Het bedrijf zegt dat men ook bezig is met autonoom rijden. De City Transformer zou in ieder geval enkele autonome rijcapaciteiten moeten gaan bieden. Verder krijgt het voertuig volgens de startup een gedigitaliseerd instrumentenpaneel met onder meer een head-up display.

Deelauto

Ook zegt de ontwikkelaar dat de City Transformer gebruik zal maken van cloud-based software voor gebruik in wagenparken en bij gebruik als deelauto.

Pre-order

Het basismodel van de City Transformer zal naar verwachting 11.000 euro gaan kosten. Wie interesse heeft in de City Transformer kan voor ongeveer 150 euro een pre-order plaatsen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Releated Posts

World of eMobility is een fysiek podium op 27 / 28 / 29 oktober 2022. Gewoon omdat het weer kan. En ook moet. Want eMobility ervaar je het beste offline. Met elkaar. Tastbaar gemaakt.

©2022, World of eMobility. Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden / Terms and Conditions