Plug-in hybrides (PHEV’s) waren in Europa vijf maanden lang de populairste nieuwe auto’s. Maar dat gaat niet lang meer duren. De omslag kwam tegen het eind van de eerste helft van het jaar. Toen werden de volledig elektrische auto’s het meest verkochte soort.

Hoewel we op het moment van schrijven alleen over de officiële gegevens tot eind mei 2021 beschikken, is het duidelijk dat vooral Tesla hierin een groot aandeel had. Het Amerikaanse automerk had eind vorig kwartaal een soort van eindsprint en droeg in juni massaal bij aan de verkoop van volledig elektrische auto’s.

BEV’s halen snel in

Er zijn in de eerste zes maanden van het jaar meer dan een half miljoen nieuwe PHEV’s geregistreerd. De volledig elektrische auto’s bleven hier nog een klein beetje bij achter (527.742 om 483.304 auto’s). Bij een analyse van de registratiecijfers van volledig elektrische auto’s, blijkt dat deze worden gedomineerd door volumefabrikanten. Bij de PHEV’s zit de groei vooral bij de premiummerken. Het recordkwartaal van Tesla’s (35.700 registraties in Europa) alsmede de gestegen invoer uit China droegen bij tot de sterke verkoopgroei.

Meer dan een miljoen nieuwe registraties van beide soorten

Auto-analist Matthias Schmidt verwacht dat er van zowel de PHEV’s als de BEV’s tegen het eind van dit jaar meer dan een miljoen nieuwe auto’s zal zijn geregistreerd. Zijn analyse lijkt erop te duiden dat de verkoop van plug-in hybrides vooral te danken is aan een ruimere keuze aan modellen op de markt.

Bij de PHEV’s is de Ford Kuga de meest verkocht auto, met de Volvo XC40 op de tweede plaats en de BMW 3-serie op de derde plaats in het klassement. De Renault Captur is een van de snelste stijgers. De ranglijst bij de elektrische auto’s wordt aangevoerd door de Tesla Model 3, gevolgd door de Volkswagen ID.3 en de Renault ZOE.

Hier is de Volkswagen ID.4 een van de sterkste stijgers, net als de Škoda Enyaq iV (die ook afkomstig is van de VW-groep). De tweede helft van het jaar komen de Tesla Model Y en de Audi Q4 e-tron op de markt. Van deze nieuwe modellen mogen we veel verwachten zodat de ranglijst er aan het eind van het jaar ongetwijfeld anders uit zal zien.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Releated Posts

World of eMobility is een fysiek podium op 27 / 28 / 29 oktober 2022. Gewoon omdat het weer kan. En ook moet. Want eMobility ervaar je het beste offline. Met elkaar. Tastbaar gemaakt.

©2022, World of eMobility. Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden / Terms and Conditions