Steeds meer mensen die een milieuvriendelijk, origineel vervoermiddel voor hun woon-werkverkeer zoeken, kiezen voor een e-bike met een retrodesign. Je ziet die retro e-bikes dan ook steeds vaker, zowel van bestaande merken als van nieuwe merken en crowdfunded startups.

Door die overvloed aan retro e-bikes wordt het voor de fabrikanten wel steeds moeilijker om een beetje boven het maaiveld uit te komen. Dat is echter geen enkel probleem voor de modellen van het Poolse merk Avionics. Ook zij combineren het design uit vervlogen tijden met hedendaagse techniek, maar dan wel op een manier waar je eigenlijk alleen van kunt dromen.

Een jongensdroom komt uit

Het verhaal van Avionics begint in 2015. Jaromir en Bartek ontmoetten elkaar toen voor het eerst op een strand in de Oostzee. De gedeelde passies van de mannen vormden de aanleiding voor het ontstaan van Avionics. Hiermee wilden ze hun fascinaties voor luchtvaart, transport en snelle voertuigen gebruiken om een product te creëren dat krachtig zou zijn, zijn gebruiker blij zou maken en er ook ongelooflijk goed uitziet. Jaromir en Bartek hebben die missie ongelooflijk goed volbracht. Alsof een jongensdroom uitkomt.

Avionics V2

De e-bikes van Avionics hebben een pure vorm waarbij hout, staal, leer en rubber worden gecombineerd in een voertuig dat passie, kracht, elegantie en sportiviteit uitstraalt. Het resultaat is een wonderbaarlijk goed gelukte mix van stijlen, vormen en materialen. En ook een van contrasten, want de e-bikes van Avionics zijn zowel exclusief als spartaans.

Een jaar of vijf geleden schreven de media al in superlatieven over de Avionics V1. Ook de huidige V2 combineert de look & feel van een vintage motorfiets op onnavolgbare wijze met de moderne techniek van een e-bike. Natuurlijk hebben deze exclusieve e-bikes een stevige prijs maar dat is volledig van ondergeschikt belang. Wie zich op stijlvolle, milieuvriendelijke wijze op een voertuig dat alle hoofden ogenblikkelijk om doet draaien, kan eigenlijk gewoon niet om de e-bikes van Avionics heen.

Avionics retro e-bike

Klassiek ontmoet hightech

De eerste indruk is die van een klassieke motorfiets uit de jaren ’30 of ’40 van de vorige eeuw. De elegante bladveer waar het zadel – uiteraard met ingebouwd achterlicht – op steunt geeft de indruk dat er een benzinetank aanwezig is. Het frame is van glanzend zwart chroom-molybdeen staal. Dat vormt een prachtig contrast met de Jatoba houten accubehuizing, koplamp, handvaten en zadel en de verchroomde bladveer van het zadel. Die accubehuizing onderin het frame suggereert dat er een heus motorblok aanwezig is. Niets is dus minder waar.

Actieradius tot 120 kilometer

De elektromotor is weggewerkt in de naaf van het achterwiel en heeft een vermogen van 4 kW. Daarmee kan de Navionics e-bike een snelheid van maar liefst 58 km/u bereiken. Veel te veel om hem als een normale e-bike op de openbare weg te gebruiken. Daarom kan de gebruiker het vermogen in stappen reduceren tot 250 Watt. In die stand geeft de 24 Ah accu de e-bike een actieradius van maximaal 120 kilometer. Meer dan genoeg voor de dagelijkse ritjes naar het werk en voor leuke uitstapjes in het weekend.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Releated Posts

World of eMobility is een fysiek podium op 27 / 28 / 29 oktober 2022. Gewoon omdat het weer kan. En ook moet. Want eMobility ervaar je het beste offline. Met elkaar. Tastbaar gemaakt.

©2022, World of eMobility. Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden / Terms and Conditions