Vereniging DOET, Ballast Nedam, Aiways en Onewheel op World of eMobility

Op World of eMobility komen alle vormen van e-mobiliteit en alles wat daarmee te maken heeft aan bod. Dat is overduidelijk te zien bij onderstaande deelnemers die we in dit artikel voorstellen: een belangenorganisatie, een groot aannemersbedrijf en twee producenten van geheel verschillende elektrische voertuigen.

Onewheel is een merk dat een soort van elektrische skateboard met één wiel maakt. Een groot contrast met Ballast Nedam dat op de beurs laat zien hoe men grote bouwprojecten op duurzame wijze uitvoert met behulp van elektrische bouwmachines en zonne-energie. Aiways is een Chinese startup die binnenkort zijn tweede elektrische auto presenteert terwijl de Vereniging DOET van Nederland een koploper op het gebied van elektrisch mobiliteit wil maken.

Ballast Nedam – Challenge to Improve

Ballast Nedam

Ballast Nedam is een van origine Nederlands bouw- en ontwikkelbedrijf dat wereldwijd actief is. Ballast Nedam is het resultaat van een fusie tussen de Amsterdamse Ballast Maatschappij en de Nederlandse Aannemingsmaatschappij en houdt zich voornamelijk bezig met het ontwerpen en bouwen van hoogwaardige infrastructuur. Denk hierbij aan bruggen, tunnels, wegen en spoorwegen.

Het in Nieuwegein gezetelde bedrijf was onder andere verantwoordelijk voor de bouw van de Afsluitdijk, de Oosterscheldekering, het Vredespaleis en, meer recentelijk, de Airside Pier op Schiphol, de Blankenburgverbinding van de A24 nabij Rotterdam en de A9 Gaasperdammerweg. Daarnaast ontwikkelt en bouwt Ballast Nedam offshore windmolenparken en draagt het bij aan ‘s werelds langste en diepste tunnel, de Gotthard Base Tunnel. 

Ook bij Ballast Nedam staat duurzaamheid steeds hoger in het vaandel. Het bedrijf maakt bijvoorbeeld gebruik van duurzame units op zijn bouwplaatsen, duurzamer asfalt en ook van elektrisch aangedreven bouwmachines, zoals elektrische walsen, vrachtwagens en graafmachines.  

Vereniging DOET

Vereniging DOET

Vereniging DOET, kort voor Dutch Organisation for Electric Transport, is de branchevereniging op gebied van elektrisch rijden in Nederland. De branchevereniging vertegenwoordigt de gehele sector en streeft naar 100% elektrische mobiliteit in Nederland. 

DOET vertegenwoordigt ondernemers, bedrijven en andere partijen waarbij elektrisch vervoer één van de pilaren van de bedrijfsvoering is. Tot de leden van DOET behoren onder andere Last Mile Solutions, Ionity, EVBox, Total, Fastned, Alfen, Renault, Nissan en nog veel meer bedrijven. 

Daarnaast behartigt vereniging DOET de belangen van zijn leden door actief lobby te voeren en gemeenschappelijke standpunten en visies te ontwikkelen. Hiermee hoopt DOET elektrisch vervoer te stimuleren met als uiteindelijk doel van Nederland een gidsland op het gebied van elektrische mobiliteit te maken.

Aiways

Aiways U5

Het Chinese Aiways is een van de jongere EV-fabrikanten op de markt. Het bedrijf werd in 2017 in Shanghai opgericht door Fu Qiang, voormalig werknemer van Volvo China, en Garu Gu. Sinds zijn oprichting heeft Aiways een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Zo ontwikkelde het in recordtijd zijn eerste EV – de Aiways U5 cross-over SUV, opende het de deuren van twee productielocaties (één voor EV’s, de ander voor accu’s) en zette het merk een wereldwijd importeur- en dealernetwerk op. En dat in slechts vier jaar! 

Ook in Nederland timmert Aiways aan de weg. In samenwerking met Aiways importeur Aiways Distributie Nederland en Profile, ontwikkelde Aiways een fijnmazig dealer- en servicepunt netwerk. Dit in combinatie met de positieve ontvangst van de Aiways U5 voorspelt veel goeds voor de toekomst van het Chinese merk in ons land. 

De elektrische auto’s van Aiways kenmerken zich door hun goede prijs/kwaliteitverhouding, technisch hoogwaardige functies en innovatieve accutechnologie. Zo maakt Aiways voor zijn EV’s gebruik van zijn eigen gepatenteerde accutechnologie, de sandwich battery, en zijn de auto’s voorzien van diverse Advanced Driver Assistance Systems. 

Vooralsnog is alleen de cross-over SUV Aiways U5 verkrijgbaar, maar hier komt in de nabije toekomst verandering in. De nieuwe Aiways U6, een SUV-coupé, komt namelijk in 2022 beschikbaar in Nederland. 

Onewheel

Onewheel

Het Amerikaanse Onewheel, opgericht door Kule Doerksen, ontwerpt en produceert elektronische skateboards. Net zoals veel andere startups begon Onewheel op het crowdfunding platform Kickstarter. Hier verwierf het al snel het benodigde startkapitaal, waarna het in 2015 de eerste Onewheel elektrische skateboard op de markt bracht. 

Met zijn elektrische skateboards wilt Onewheel de brug slaan tussen recreatie en transport. De Onewheel skateboards maken gebruik van een compacte elektromotor die draait om zo de gebruiker voort te bewegen. Afhankelijk van het type Onewheel heeft hij een topsnelheid van zo’n 25 tot 30 km/u en een bereik van 13 tot 30 kilometer. 

Ook in Nederland zijn de elektrische skateboards van Onewheel verkrijgbaar. De Onewheels zijn toegestaan op de openbare weg, omdat éénwielers niet onder de Europese voertuigcategorieën vallen en onder ‘speelgoed skateboards’ vallen. Maar dat wil niet zeggen dat we de Onewheel als speelgoed moeten beschouwen, hij kan wel degelijk een rol in de nieuwe e-mobiliteit gaan spelen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Releated Posts

World of eMobility is een fysiek podium op 27 / 28 / 29 oktober 2022. Gewoon omdat het weer kan. En ook moet. Want eMobility ervaar je het beste offline. Met elkaar. Tastbaar gemaakt.

©2022, World of eMobility. Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden / Terms and Conditions