Ook EIT InnoEnergy, Yadea, Swobbee en Stintum dragen bij aan de transitie naar elektrische mobiliteit

Alles op World of eMobility draait om de transitie naar elektrische mobiliteit. Ieder bedrijf zoekt daar zijn eigen weg in, op zijn eigen manier, en met zijn eigen oplossingen.

EIT InnoEnergy kunnen we beschouwen als een internationale denktank die de transitie wil versnellen. Stintum is de producent van de bekende Stint en toont op WOE de nieuwe BSO Bus. Yadea is ’s werelds grootste producent van elektrische scooters terwijl Swobbee een slimme oplossing heeft ontwikkeld voor het omruilen van accu’s van e-bikes, e-scooters en cargo bikes.

Swobbee

Swobbee

Swobbee is Europa’s eerste open-source accuwisselsysteem voor kleine elektrische voertuigen en kan ook wel worden beschouwd als het ‘tankstation’ van de opkomende micromobiliteit. Het allesomvattende Battery-as-a-Service (BaaS) systeem is een duurzame, efficiënte infrastructuuroplossing voor stedelijke lichte e-mobiliteit.

In de accuwisselstations van Swobbee worden lege voertuigaccu’s in een oogwenk omgeruild voor volledig opgeladen accu’s van hetzelfde type. Het systeem is gebaseerd op huuraccu’s waarbij de gebruikers profiteren van de constante beschikbaarheid van opgeladen, onderhouden accu’s die onder optimale omstandigheden zijn opgeslagen.

Na de succesvolle introductie van de gestandaardiseerde GreenPack-accu, die nu in tal van e-voertuigen en -toepassingen wordt gebruikt, is de dienst al uitgebreid zodat ook accu’s van andere fabrikanten in het BaaS-systeem van Swobbee kunnen worden opgeladen en uitgewisseld.

EIT InnoEnergy

EIT InnoEnergy

EIT InnoEnergy is opgericht in 2010 en wordt gesteund door het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT). De organisatie heeft kantoren en hubs in heel Europa en in Boston, VS. Het doel van EIT InnoNergy is om mensen en middelen samen te brengen, om op die manier te helpen bij het versnellen van de energietransitie. Men brengt op die manier nieuwe ideeën, producten en oplossingen samen die echt een verschil maken, en ook nieuwe bedrijven en mensen om deze op de markt te brengen.

De specialisten van EIT InnoEnergy opereren in het centrum van de energietransitie. Ze leggen wereldwijd verbindingen tussen innovators en het bedrijfsleven, ondernemers en investeerders, afgestudeerden en werkgevers. Ook neemt EIT InnoEnergy het voortouw op weg naar een koolstofvrij Europa tegen 2050. Dit doet men door het leiderschap op zich te nemen van drie industriële allianties: accu-opslag, groene waterstof en fotovoltaïsche zonne-energie.

Deze allianties bundelen de kennis en ervaring die nodig zijn om grote industriële projecten te ondersteunen, die rechtstreeks van invloed zijn op het ‘energietrilemma: verlaging van de energiekosten, beperking van de uitstoot van broeikasgassen en verhoging van de beschikbaarheid en veiligheid.

Dit alles wordt mogelijk gemaakt dankzij ons omvangrijke netwerk van meer dan 500 belangrijke spelers uit 18 verschillende landen. Samen fungeren ze als een belangrijk instrument voor de European Green Deal en vormen ze de ingrediënten die nodig zijn om een constante pijplijn van duurzame energie-innovatie naar de markt te brengen.

Stintum

Stintum BSO Bus

Stintum is het bedrijf achter de BSO Stint, het voertuig dat een tijd geleden helaas op negatieve wijze in het nieuws kwam. Hoewel duidelijk werd dat de minister onzorgvuldig is geweest door alle Stint-voertuigen na het noodlottige ongeval direct van de weg te halen, heeft men een nieuwe versie van dit voertuig op de markt gebracht.

Deze BSO-bus is een aangepaste versie van de Stint waarvoor de bestuurders een speciaal diploma moeten hebben. Net als de BSO Stint is dit elektrische voertuig speciaal ontwikkeld voor de buitenschoolse opvang. Met de BSO Bus kunnen de medewerkers van de buitenschoolse opvang zelfstandig kinderen vervoeren van school naar de opvanglocatie. Er zijn hierdoor geen taxi’s met chauffeurs meer nodig. Op die manier draagt de BSO Bus bij aan een duurzame, betaalbare wijze van vervoer en zorgt het ook voor een veilige verkeerssituatie rondom de scholen.

Naast de BSO Bus heeft men ook twee andere varianten ontwikkeld. Niet bedoeld voor op de openbare weg maar wel zo praktisch is de Stint Pickup. Een kleine elektrische pick-up, gebaseerd op de normale Stint, en bedoeld als duurzame oplossing voor de groenvoorziening en schoonmaak-, service- & onderhoudswerkzaamheden op vakantieparken en andere grote terreinen. Ook is er de Cargo Stint, een Last Mile Delivery oplossing in stedelijke gebieden met een laadvolume van 1,6 m³.

Yadea

Yadea e-scooter

Het Chinese Yadea is de grootste fabrikant van elektrische scooters ter wereld. Het aan de beurs van Hong Kong genoteerde bedrijf ontwikkelt en produceert meer dan 3 miljoen elektrische voertuigen per jaar, inclusief een breed programma elektrische scooters. De scooters van Yadea worden geëxporteerd naar meer dan 57 landen, inclusief Nederland.

De voordelen van een elektrische scooter zijn overtuigend: elektriciteit is goedkoop, je kunt ze bijna overal opladen en ze doen hun werk emissievrij en fluisterstil. De elektrische scooters van Yadea zijn naar eigen zeggen degelijk, comfortabel, betrouwbaar, veilig en nagenoeg onderhoudsvrij. Uiteraard voldoen de elektrische scooters van Yadea aan de Europese en Nederlandse wetgeving. Naargelang het model zijn de scooters verkrijgbaar met een topsnelheid van 25 of 45 km/uur. De actieradius bedraagt 40 à 50km, ruim voldoende voor nagenoeg alle voorkomende ritten.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Releated Posts

World of eMobility is een fysiek podium op 27 / 28 / 29 oktober 2022. Gewoon omdat het weer kan. En ook moet. Want eMobility ervaar je het beste offline. Met elkaar. Tastbaar gemaakt.

©2022, World of eMobility. Alle rechten voorbehouden. Algemene voorwaarden / Terms and Conditions